Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | GGZ Centraal (Hans van Essen) |
---|---|
Plaats | Amersfoort |
Datum | 8 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mijdt de term 'regie' vanwege mogelijke verwarring met de term 'regiebehandelaar' zoals onlangs geïntroduceerd. In de praktijk spreken we dagelijks af wie regievoerder is en wie regiebehandelaar is (dat zijn twee verschillende zaken) waarbij de regievoerder straks gerust een MBO opgeleide verpleegkundige kan worden. Snap je het nog?
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ja, die is helder en uitvoerbaar. Het is goed dat er herregistratie-eisen komen. Maar wat zal het veel scheve gezichten opleveren van verpleegkundigen die vinden dat ze betekenisvol werk op HBO niveau doen, terwijl het van hogerhand anders wordt beoordeeld!
Het huidige cohort verpleegkundigen opdelen in twee functieniveaus levert ongetwijfeld een scheve scheiding op tussen gelijkwaardig functionerende professionals. Ik denk aan mijn vak: SPV (sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen). We zitten allemaal met dezelfde vakopleiding in dezelfde salarisschaal, maar worden straks gescheiden door een basisopleiding in het verre verleden.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ga met speciale zorgvuldigheid om met de opleiding tot sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, die nu buiten de bachelor-masterstructuur valt en enkel nog in naam 'post HBO' heet. Ik weet dat die niet tot een HBO-niveau opleidt, maar: dit vak heeft altijd opgeleid tot de meest dappere GGZ professionals die in alle crisissituaties naar voren worden geschoven. Dat is een zorgvuldige overweging van hun 'niveau' waard.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Nee, die zie ik niet. Maar het is goed dat verpleegkundigen van elk niveau zullen moeten gaan bijhouden en verantwoorden welke scholing ze volgen.