Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Centrale voorziening voor biometrische gegevens Paspoortwet

Reactie

Naam W.J. Nieboer
Plaats Utrecht
Datum 20 april 2022

Vraag1

De pasfoto en de vingerafdrukken voor identiteitskaarten en paspoorten worden nu bewaard bij de gemeente waar u het reisdocument aanvraagt. De vingerafdrukken worden alleen kort bewaard, vanaf de aanvraag totdat u de identiteitskaart of paspoort krijgt.
Het wetsvoorstel regelt dat deze gegevens voortaan op een centrale plek in Nederland worden bewaard, in de centrale voorziening voor biometrische gegevens. De gegevens worden dus voor alle gemeenten op een centrale plek beschikbaar. Wat vindt u van het bewaren op een centrale plek?

Graag zou ik de volgende kritische noten willen plaatsen. Voorop gesteld dat het voorkomen van identiteitsfraude een nobel streven is. Daarbij echter de volgende vragen:

* Op welke wijze gaat het centraal opslaan van pasfoto's identiteitsfraude tegen? Is bewezen dat dit gaat helpen of is dat enkel een vermoeden?
* Wat voor gevolg heeft dit voor medewerkers van de gemeentelijke administratie, kan iedere medewerke van elke gemeente straks elke pasfoto van Nederland inzien? Zo ja: dan kan er dus een grotere groep mensen bij nog meer gegevens. Iets wat ideniteitsfraude in de hand zou kunnen werken.
* Weegt het centraal opslaan van zoveel gevoelige persoonsgegevens op tegen de voordelen?

Wat mij betreft wegen de voordelen van het centraal opslaan van pasfoto's en (tijdelijk) vingerafdrukken niet op tegen de nadelen. Daarnaast is het nog maar de vraag of dit echt identiteitsfraude tegengaat. Ik betwijfel het.

Vraag2

Wat vindt u ervan dat op de identiteitskaart niet meer het geslacht wordt vermeld?
Prima.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht