Wetsvoorstel bovenbouw havo-vwo
Reactie
Naam
|
Hermann Wesselink College (Dhr. T.N. Liefaard)
|
Plaats
|
Uithoorn
|
Datum
|
25 oktober 2012
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u over het wetsvoorstel inzake de Tweede Fase havo en vwo?
Ik heb vier opmerkingen:
1. U schrapt CKV uit het verplichte gemeenschappelijke deel. De tijd voor dit vak wordt toegevoegd aan het vrije deel. In uw toelichting schrijft u dat de scholen een opdracht krijgen om aantoonbaar aandacht te besteden aan culturele en kunstzinnige vorming. Tegelijkertijd staat in uw toelichting dat de extra tijd die vrijkomt door het afschaffen van ANW en CKV en toegevoegd wordt aan het vrije deel, naar keuze besteed kan worden (niet alleen door de school, maar ook door de leerling) aan een extra examenvak, versterking van de kernvakken of de vormende vakken. Het lijkt me dat deze tegenstrijdigheid in de wet de opdracht aan scholen m.b.t. culturele en kunstzinnige vorming onder druk zet.
2. Ik vrees dat veel scholen een minimale invulling van een CKV-achtig programma zullen nastreven en er helemaal geen sprake zal zijn van kwaliteitsverbetering.
3. Wat in de berichtgeving rond deze wet niet zo pregnant naar voren komt, is de inperking van het aantal vakken in het gemeenschappelijk deel door voortaan een keuze te laten maken tussen een maatschappelijk òf een cultureel vak, hetgeen de kunstzinnige kant van het profiel C&M (naast afschaffing van CKV) verder doet afkalven. Hier rijst de vraag of het profiel nog C&M zou moeten heten.
4. Met de afschaffing van CKV wordt in een tijdsbestek van nog geen vijftien jaar een enorme investering van scholen en kunstinstellingen in mensuren en geld tenietgedaan. Nog nooit zijn zoveel jongeren over de drempels van onze kunstinstellingen gestapt. Er is een hele generatie opgevoed en opgegroeid in een onderwijssysteem dat eindelijk aandacht besteedde aan kunst en cultuur in een sfeer van kennismaking en enthousiasmering. Dit alles lijkt nu te worden gestopt.