Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
24 februari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Feitelijk is dit het voortzetten van een geitenpaadje dat ruim tien jaar geleden werd ingevoerd.
Een geitenpaadje dat bewezen niet werkt, omdat het "bovengronds aanwenden van mest" (op het land gooien van mest) leidt tot uitwassen van nitraat (verdere verzuring van de al verzuurde bodem) en een stijging van de ammoniakemissie (wat dus de stikstofproblematiek groter maakt).
Weer zo'n zogenaamde stoer gebaar van een extreemrechtse regering, die eigenlijk de agro industrie weer niet verder helpt.
Die agro industrie drukt zwaar op ons land. Meer dan een derde van Nederland wordt gebruikt om veevoer te verbouwen, voor de megastallen (die daarnaast ook nog veel veevoer uit bijvoorbeeld het Amazonegebied importeert). Ruim 80% van het vlees uit die megastallen gaat naar het buitenland. Daarvan profiteert maar een handvol miljonairs. (Export agro industrie is jaarlijks goed voor ruim 120 miljard, maar daarvan ziet onze economie maar weinig terug. Enkele mensen worden er heel rijk van.)
Nederland vol? Ja, met veevoer.
Op al die akkers met al dat veevoer wordt een maximale hoeveelheid mest en gifstoffen (de agro industrie noemt die stoffen opportunistisch "gewasbeschermingsmiddelen", maar gif gemengd met pfas noem ik gewoon gif -> pfas, ja echt, ja heus, er wordt -wettelijk toegestaan- gewoon pfas door het landbouwgif gemengd) gebruikt, die in grote mate uitspoelen maar de rest van ons land. Dit leidt tot catastrofe gevolgen voor de rest van ons land. We hebben geen verlenging of vermeerdering van die slechte situatie nu nodig.
Ik denk eerlijk gezegd dat deze wet ook onmiddellijk wordt afgeschoten door elke rechter waaraan wordt voorgelegd of er meer ammoniakemissie mag plaatsvinden.
Wat de agro industrie echt zou helpen is kijken wat de grenzen van het mogelijke zijn, binnen ons land en zich daarop aanpassen. Om te kijken naar hoe de rest van ons land geen last heeft van die industrie.
Als zo'n 80% van het vlees en zo'n 70% van de gewassen worden geëxporteerd, gaat het argument van geen eten zonder boeren niet op. Dan kan die hele agro industrie nog enorm krimpen, voor ons eten op ons bord minder wordt.