Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Reactie

Naam Esjohca BV (RA A.H.A. Struijk)
Plaats Epe
Datum 18 maart 2019

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van dit wetsvoorstel en de toelichting kan worden gereageerd.
Eén van mijn cliënten heeft indertijd de werkmaatschappij verkocht aan de daartoe opgerichte holding van zijn zoon. De koopsom werd omgezet in een lening. Deze lening wordt niet aangemerkt als excessief.
Verkoop van de werkmaatschappij aan de zoon zelf zou - merkwaardig genoeg - wèl tot een excessieve lening hebben geleid.
De werkmaatschappij huurde een bedrijfspand van mijn cliënt dat hij in privé bezit. Inmiddels heeft de holding van cliënt de bancaire lening op het pand overgenomen. Gezien de marktrente was dat volstrekt logisch. Door de maatregel zal hij weer een nieuwe bancaire lening moeten sluiten en het geld van de holding op andere manieren rendabel moeten maken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Waarom deze overkill en waarom worden reële situaties niet gerespecteerd?
In 2030 zullen veel eigenwoningschulden in "gewone" schulden transformeren. In voorkomende gevallen zal de €500.000-grens dan worden overschreden en zal er moeten worden afgerekend. Omdat bancaire financiering bij 65-plussers dan veelal niet mogelijk zal zijn, kan dat tot liquiditeitsproblemen aanleiding geven.