Wijziging Wet BRP en Wbap BES

Reactie

Naam mevrouw M. Diederiks
Plaats Maastricht
Datum 25 januari 2020

Vraag1

Wilt u reageren op wetsvoorstel tot wijziging van de Wet basisregistratie personen en de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
In https://www.rvig.nl/brp/registratie-levenloos-geboren-kinderen-in-de-brp
staat bij de voorwaarden voor registratie in de BRP 4de gedachtenbolletje "De ouder moet op enig moment sinds 1 oktober 1994 in Nederland hebben gewoond." Er staat duidelijk"op enig moment" en niet op het moment van de geboorte. De gemeente interpreteert dit als dat de ouder op het moment van de geboorte in Nederland moet hebben gewoond. Kunt U dit duidelijker in de wet opnemen?
verder staat in dit document paragraaf In buitenland levenloos geboren kind:
Als het kind in het buitenland is geboren, kan dit kind ook geregistreerd worden op de persoonslijst van de ouder die dit verzoekt. Wel dient de verzoekende ouder op het moment van de geboorte in Nederland ingezetene te zijn (geweest). De bijschrijving bij de verzoekende ouder gebeurt dan op basis van één van de volgende documenten: ......
Hier staat ook te zijn (geweest). Er staat NIET op het moment van de geboorte moest de ouder ingezetene zijn. Geweest staat duidelijk tussen haakjes.
Het is aanbevelingswaard om duidelijk in de wet op te nemen dat wanneer de verzoekende ouder de Nederlandse nationaliteit heeft ten tijde van het levenloos geboren kind in het buitenland, het kind geregistreerd kan worden in de BRP van de verzoekende ouder.
Verder heb ik de ervaring dat de gemeente waar het verzoek is ingediend niet tot registratie kon overgaan omdat de intergemeentelijke adviescommissie bezwaarschriften meent dat het om een electronisch persoonslijst gaat. Mijn dochter is was ingeschreven in BRP (woonde tot 2012 in Maastricht en Amsterdam en in 2016-2018 in Geulle) en toen was de BRP al electronisch. Kennelijk moet dat duidelijk in de wet staan.
Dit laatste begrijp ik als leek niet, want volgens mij is de BRP een electronisch registratie.
Dit zijn ervaringen die ik gehad heb met de gemeente Meerssen die niet tot registratie wilde overgaan. Hopelijk kan de wet deze gaten dichten.
Met vriendelijke groet,
M. Diederiks, Maastricht