gebruik bsn in de jeugdzorg

Reactie

Naam Drs. J. Scheepstra
Plaats Nederland
Datum 10 januari 2011

Vraag1

Ziet u mogelijkheden de uitwisseling van gegevens binnen de jeugdzorg op een andere wijze dan door gebruik van het burgerservicenummer eenvoudiger en betrouwbaarder te maken?
Door ervoor te zorgen dat werkenden in de jeugdzorg echt weten over wie ze het hebben en echt bereid zijn kennis en informatie met elkaar te delen. Dan zijn naw plus geboortedatum voldoende.

Vraag2

Kinderen van jonger dan veertien jaar behoeven nog niet over een geldig legitimatiebewijs te beschikken (bijvoorbeeld paspoort of ID). In plaats daarvan worden burgerservicenummer, naam, adres e.d. verstrekt om de identiteit van het kind vast te stellen (zie artikel 2w in artikel I). Ziet u een andere methode om voor kinderen van veertien jaar hun identiteit betrouwbaar vast te stellen?
Zie boven.

Vraag3

Is het nodig om bij jongeren onder de 14 jaar, die niet over een geldig legitimatiebewijs beschikken, bij elk contact opnieuw na te gaan of zij dit inmiddels hebben, of kan worden volstaan met een controle als ze 14 jaar zijn?
Waar gaat dit over? Maakt niemand zich zorgen over hoe je als volwassene later via het bsn met je verleden (of het verleden van je gezinsleden) kan worden geconfronteerd? Hoe lang wordt die informatie bewaard? Gaat dit later gebruikt worden als een kind uit een probleemgezin later bijvoorbeeld solliciteer bij de overheid? Volgens mij wordt er veel te veel privacygevoelige info opgehangen aan dat ene nummer. Met alle gevolgen van dien als er iets misgaat of als die info in verkeerde handen valt.