Wetsvoorstel Burgerforum kiesstelsel

Reactie

Naam Madhu Zeeuwen
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 9 januari 2021

Vraag1

Wilt u reageren op het nieuwe Burgerforum kiesstelsel dat het de kiezer mogelijk maakt ofwel een stem op de gehele lijst ofwel een stem op een individuele kandidaat op de lijst uit te brengen, zoals dat volgens het wetsvoorstel vanaf 2023 zou kunnen worden ingevoerd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dit deel van het wetsvoorstel vind ik een goed idee!
Het is naar mijn idee hard nodig dat burgers en politici meer direct bij elkaar betrokken worden.
Laat ik voor mezelf spreken: ik wil graag stemmen op de partij en persoon door wie ik me het meest vertegenwoordigd voel en die naar mijn idee het beste de belangen van de gehele Nederlandse bevolking behartigt.
Fijn als daar meer aandacht voor komt!

Vraag2

Wilt u reageren op de voorstellen voor hogere aantallen ondersteuningsverklaringen en hogere waarborgsommen, zoals die volgens het wetsvoorstel vanaf 2023 zouden kunnen worden ingevoerd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dit deel van het wetsvoorstel vind ik een heel slecht idee!

Ik vind het belangrijk dat er een frisse wind kan waaien door het politieke landschap. Het lijkt me nu al een hele klus om een nieuwe partij op te richten. Een partij kan pas aanhang krijgen, als deze ook bekend is, bijvoorbeeld uit zendtijd voor politiek partijen, door op een stembiljet te staan of door zetels in de tweede kamer. Ook partijen met 1 of 2 zetels, vertegenwoordigen mensen die gehoord willen (en naar mijn idee ook moeten) worden, voor een goed gebalanceerd regeringsbeleid. Vanuit klein, kunnen ze groter worden, mits er draagvlak voor is. Uit het niets veel aanhang krijgen zonder de kans gekregen te hebben om naamsbekendheid te verwerven, is niet realistisch.

Naar mijn mening is versplintering helemaal niet erg. Vele stemmen in de kamer, uit verschillende hoeken, zorgen ervoor dat de vele stemmen vanuit verschillende hoeken van de bevolking worden gehoord. Een aanbod van vele partijen, zorgt ervoor dat de kans groter wordt, dat er een partij bij zit waardoor ik me voldoende goed vertegenwoordigd voel. Versplintering is niet echt een probleem, maar meer een uitdaging tot meer samenwerking en beter afgestemd beleid.

Dat er maar 30 ondersteuningsverklaringen nodig zijn om mee te doen met de Europese verkiezingen, dat is inderdaad weinig en zou verhoogd kunnen worden naar bijvoorbeeld 500. Dit is minder dan mijn eventuele suggestie voor de Tweede Kamer (zie hieronder), omdat er minder burgers warm lopen voor de Europese verkiezingen. Als extra voorwaarde zou je kunnen stellen dat de partij ook al in de tweede kamer vertegenwoordigd is.

Het afschaffen van de kieskringen vind ik wel een goed idee. Misschien dat dan het aantal ondersteuningsverklaringen wat verhoogd kan worden, omdat de ondersteuningsverklaringen niet meer vanuit het hele land verzameld hoeven te worden. Van 580 naar 1000 klinkt mij nog reëel. Van 580 naar 5000 is een verhoging met bijna een factor 10! Dit maakt het naar mijn mening vrijwel onmogelijk voor nieuwe initiatieven om nog van de grond te kunnen komen. Dat zou ik heel slecht vinden voor een goed functionerende democratie.

Hetzelfde geld voor de waarborgsommen. Goed dat er een waarborgsommen zijn, maar die is naar mijn idee hoog genoeg om niet-serieuze mensen af te schrikken. Om als waarborgsom ongeveer een netto mediaan jaarinkomen (dus niet modaal-), vind ik veel te ver gaan.