Wet uitwerking burgerschapsopdracht WEB
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
18 april 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel uitwerking burgerschapsopdracht WEB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is een mooie stap voor het vak waarbij groot gedroomd wordt.
De beoorde effecten op de maatschappij zijn lastig te meten.
Er zijn best een aantal prakitsche zaken die niet bij burgerschap horen, gekeken naar diens definitie, maar wel belangrijk zijn voor studenten. Denk aan financiële zaken (toeslagen, begroten, belasting etc) of een stuk gezondheid ober voeding bijvoorbeeld. Hier schuurt nu de discussie op instellingen. Wat wel en wat niet.
Daarnaast is er een BBL groep die echt iets anders vraagt, en daar geeft deze wet geen antwoord op.
Vraag2
Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel met betrekking tot de burgerschapsopdracht op mbo- en vavo-instellingen? Zijn er specifieke voorbeelden of ervaringen die u kunt delen?
Ik vraag mij oprecht af of in de cultuur van de instelling echte stappen gezet worden. De lestaak is vaak wel helder, zij het dat de inspanning hierop dramarisch varieert nu. Welke handvatten en hulpmiddelen zijn er om dit te meten, waarborgen en ontwikkelen. Hoe kan bijvoorbeeld de medezeggenschap hierin de bestuurder toetsen? Ik lees niet direct iets terug hierover, en dan is het snel een gevoelsreactie. Dat je student en medewerkersvertegenwoordiging hebt, voldoe je dan? Deze vertegenwoordiging, bij de student nog meer dan bij de medewerker, heeft een beperkt bereik en impact. Daarnaast vrees ik dat de spil van het geheel, het onderwijsteam, onvoldoende aangesproken wordt op gezamelijke verantwoordelijkheid.
Vraag3
Hoe denkt u dat deze doelstellingen de kwaliteit van het (burgerschaps)onderwijs kunnen verbeteren?
Het invoeren van een examen lijkt de enige wijze om er voldoende gewicht aan te geven helaas. Burgerschap is niet iets wat je in een toetsje kunt vangen. En daar zit ook mijn grootste angst, dat dit op plekken wel gaat gebeuren. Kunnen opschrijven wat een democratie is maakt niet niet dat je daar aan meedoet of je eigen invloed kent.
De aanverwante verplichting voor docenten is hierin ook een belangrijke stap. Ook in die keuze wordt er vaak gekozen voor de collega met uren ipv de collega met de kwaliteit en kennis.
Vraag4
Denkt u dat het wetsvoorstel voldoende flexibiliteit biedt voor mbo- en vavo-instellingen om hun eigen identiteit en visie te behouden? Kunt u dit toelichten?
Op het cultuur aspect kan dit ook te ruim zijn. Thans het gaat om het meet/merkbaar maken. En daar zie ik nog wat vaagheid zoals eerder beschreven. Ik ken de MBO besturen als krachtig in doen wat zij belangrijk vinden, dus ik ben niet bang dat we cultuur verliezen daarop.
Een ander zorgpunt is het examen. Ik vrees dat er net als bij rekenen een collectief gebeuren ontstaat. Het rekenexamen moest beroepsgericht, het is toch generiek en de cencuur is ook dusdanig dat een voldoende geen rekenvaardigheid op niveau waarborgd.
De echte betrokkenheid van de vakgroep hierin ervaar ik nergens, dan gaan de bestuurders er weer mee aan de haal. En we weten dat bestuurders niet standaar voor het beste gaan, wel voor goedkoop in uren bv
Vraag5
Welke mogelijke effecten verwacht u dat het wetsvoorstel heeft op de leeromgeving en de cultuur binnen mbo- en vavo-instellingen? Zijn er positieve of negatieve gevolgen die u voorziet?
Het curriculum veranderd. Hopelijk gaat dat leiden tot meer kaders rond het vakm denk bv aan het aantal bot uren. Ik hoop opdrecht dat burgerschap in 1 week gaat verdwijnen en gewoon een vak wordt.
Verder verwacht ik veel reuring rond de bekwaamheidseissen voor de docenten.