Wet uitwerking burgerschapsopdracht WEB

Reactie

Naam M de Vries
Plaats Rotterdam
Datum 21 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel uitwerking burgerschapsopdracht WEB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
1. Bij het beoogde doel wordt het volgende beschreven: Verbeteren kwaliteit en positie van burgerschapsvorming en -onderwijs: burgerschap is op een doeltreffende en passende wijze geïntegreerd in de cultuur van de mbo- of vavo-instelling.

De vavo kent zowel Rutte leerlingen als niet Rutte leerlingen. Sommige leerlingen komen voor een enkel vak, andere volgen een volledige opleiding. Hoe ziet de burgerschapsvorming en-onderwijs er voor deze doelgroep dan uit? Lijkt wel of dit onderdeel er op het laatst aan is toegevoegd zonder de impact hiervan te duiden en voorbeelden te geven. Er wordt geschreven " vavo studenten oefenen met zich te verhouden tot en handelen volgens basiswaarden van de democratische rechtstaat. Het is hierbij nodig dat de instelling duidelijk maakt wat het inhoudt om te oefenen met basiswaarden en waarom dit belangrijk is"
Het wordt als opdracht bij de scholen gedropt en zoek het je verder maar uit. Maar als je het niet goed doet dan volgen er ook nog sancties van de inspectie.
is dit hoe we ons onderwijs in Nederlands vorm willen geven?

Tevens blijf ik mij erover verbazen dat de burgerschapsopdracht alleen binnen het mbo van toepassing is en dat HBO en WO niet wordt meegenomen, terwijl een we toch “mooie” voorbeelden zien onder Vindicat studenten, die ook wel burgerschap zouden moeten krijgen.
Daarnaast blijf je ook (kansen)ongelijkheid binnen het mbo houden omdat een student van de Entree opleiding mogelijk minder burgerschapsvorming krijgt, omdat de duur van de opleiding korter is en hierdoor de beschreven competenties minder kan oefenen. Het oefenen met het zich verhouden tot en handelen volgens basiswaarden van de democratische rechtsstaat zal minder zijn voor deze studenten.

Vraag2

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel met betrekking tot de burgerschapsopdracht op mbo- en vavo-instellingen? Zijn er specifieke voorbeelden of ervaringen die u kunt delen?
zie reactie bij vraag 1 met als aanvulling dat de burgerschapsopdracht gemonitord en geëvalueerd moet worden.
papier is geduldig, kom dan ook met voorbeelden en geef aan wat er van scholen verwacht wordt op dit gebied. De werkdruk is al hoog en dan komt dit er ook nog bij, met welk doel? wat wil je meten, met welk doel?

Vraag3

Hoe denkt u dat deze doelstellingen de kwaliteit van het (burgerschaps)onderwijs kunnen verbeteren?
3. De rol van de inspectie onduidelijk beschreven. Waar gaan die nu precies naar kijken en is het straks willekeur van een inspecteur wanneer de inspectie wel/niet sancties aan scholen oplegt?
Er wordt geschreven: Dit vereist dat instellingen beleid ontwikkelen, implementeren en openbaar maken over hoe zij uitvoering geven aan de burgerschapsopdracht. Daarnaast zal de Inspectie van het Onderwijs betere handvatten krijgen voor het toezien op de naleving van de burgerschapsopdracht en de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs.
Om welke handvatten gaat het? Waarom worden deze vooraf niet met de scholen gedeeld?

Zoals eerder aangegeven vind ik, doordat er geen niveau aanduiding bij de kwalificatie-eisen burgerschap zijn, de onvoldoende houvast van de inhoud kwalificatie-eisen en de duur van de mbo-opleiding nog steeds sprake is van kansenongelijkheid. De invoer van een instellingsexamen lost het goed voorbereiden op ‘een goede burger’ niet op. En welke competenties worden er dan ontwikkeld?
jullie schrijven ook dat studenten geen prestatiedruk zullen ervaren. Dit is wel erg kort door de bocht. Veel studenten ervaren prestatiedruk en hebben psychische klachten een instellingsexamen voor burgerschap en een resultaatverplichting zullen juist leiden tot meer druk bij studenten. zeker omdat er van een Entree student hetzelfde gevraagd wordt als van een niveau 4 student, maar deze wel veel minder opleidingstijd heeft om dit te bereiken. Ook zorgt dit voor extra werkdruk bij de onderwijsteams, examineren, administratie, scholing voor de docenten etc. het mbo onderwijs wordt steeds minder een beroepsopleiding omdat er zoveel tijd besteed moet worden aan basisvaardigheden. Als ik 6 sporten doe zal ik nergens in uitblinken, hetzelfde geldt voor de hoeveelheid onderdelen in het mbo.
Jullie willen flexibiliteit bij de scholen laten, maar aan de andere kant van alles toetsen en meten. Dan ben je sturend. Er wordt geschreven dat er een verankering in de bestaande toezichtsstructuren zal plaatsvinden, maar hoe en wat wordt niet beschreven

Vraag4

Denkt u dat het wetsvoorstel voldoende flexibiliteit biedt voor mbo- en vavo-instellingen om hun eigen identiteit en visie te behouden? Kunt u dit toelichten?
nee, omdat het in de wet verankerd wordt leg je iets op. De vavo is er opeens bij gehaald. Dit is niet eerder door de inspectie of het Expertisepunt burgerschap mbo raad benoemd. Je legt nogal wat bij de scholen neer.
pijler a kan ik mij hier nog wel voorstellen, maar hoe monitor je dit?
pijler b is niet toe te passen. Dit moet eerst verder uitgewerkt worden door OC&W voordat ze dit via internetconsultatie voorleggen en het daarna wet wordt. Ook de rol van de inspectie in dezen is niet duidelijk.

Vraag5

Welke mogelijke effecten verwacht u dat het wetsvoorstel heeft op de leeromgeving en de cultuur binnen mbo- en vavo-instellingen? Zijn er positieve of negatieve gevolgen die u voorziet?
studenten zullen juist meer prestatiedruk ervaren, instellinsgexamen/resulaatverplichting. Ook zullen studenten hier extra op bevraagd gaan worden (onderdeel job-monitor?) en komt er extra werkdruk te liggen bij de docenten en de onderwijsinstellingen.
Bereik je door de invoering van dit wetsvoorstel wel wat je wilt bereiken? of zijn dit aannames?
het (sociaal) welzijn van studenten staat al jaren onder druk door prestatiebeurs, veel moeten werken om rond te kunnen komen, mbo studenten veel meer uren school en stage tov HBO en WO waardoor ze minder tijd/ruimte hebben om te ontspannen. Kan het (sociale en psychische) welzijn van studenten niet beter aangepakt worden, want daar komt ook de maatschappelijke/politieke onvrede en de hoge vsv cijfers door. Dit lost een burgerschapsopdracht, een instellingsexamen en een resultaatverplichting voor burgerschap niet op.