Wet uitwerking burgerschapsopdracht WEB

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rijswijk
Datum 21 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel uitwerking burgerschapsopdracht WEB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik ben positief over het wetsvoorstel en verwacht dat het bij zal dragen aan versterking van het burgerschapsonderwijs en persoonsvorming van studenten.

Vraag2

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel met betrekking tot de burgerschapsopdracht op mbo- en vavo-instellingen? Zijn er specifieke voorbeelden of ervaringen die u kunt delen?
Het wetsvoorstel is uitvoerbaar, mits docenten en instellingen voldoende toegerust worden om de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de kwaliteit van het onderwijs en een cultuur die is gebaseerd op de democratische rechtsstaat te bevorderen. Eisen aan bekwaamheid van docenten zijn daarin essentieel. Het is vak met een vaak eigen didactiek en vraagt kennis en vaardigheden die niet iedere bevoegde (vak)docent binnen het mbo nu bezit.

De ervaring leert dat studentenparticipatie bijdraagt aan burgerschapsvorming naast school en het zelfvertrouwen van studenten wordt daarmee vergroot. Met name van diegene voor het vaak minder vanzelfsprekend is dat ze zich gehoord voelen/weten (entree en mbo niv2 studenten)

Vraag3

Hoe denkt u dat deze doelstellingen de kwaliteit van het (burgerschaps)onderwijs kunnen verbeteren?
Door studenten te leren duiden en omgaan met het spanningsveld dat bestaat in (politieke) keuzes tussen uniformiteit versus diversiteit, meerderheid versus minderheid, vrijheid versus gelijkheid en individueel versus gezamenlijk (en daarmee ook nationaal versus internationaal) Maatschappelijke vraagstukken vanuit voorgaande invalshoeken kunnen analyseren. Kritisch denken en een eigen afweging leren maken, waarbij voors- en tegens van keuzes afgewogen kunnen worden. Vanuit de doelen wordt het accent dus meer gelegd op gedrag en toepassen. Door instellingen te verplichten openbaar te maken hoe zij de instellingscultuur in overeenstemming brengen met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat wordt de instelling 'verplicht' het beleid te vertalen naar de praktijk en kan zij daarop aangesproken worden.

Vraag4

Denkt u dat het wetsvoorstel voldoende flexibiliteit biedt voor mbo- en vavo-instellingen om hun eigen identiteit en visie te behouden? Kunt u dit toelichten?
Ja, een eigen identiteit en visie betekent niet dat een andere identiteit en visie uitgesloten moeten worden. Sterker nog, het biedt kansen en handvatten om daarin aan te geven hoe je jezelf daarin kunt verhouden tot de pluriforme samenleving

Vraag5

Welke mogelijke effecten verwacht u dat het wetsvoorstel heeft op de leeromgeving en de cultuur binnen mbo- en vavo-instellingen? Zijn er positieve of negatieve gevolgen die u voorziet?
Het zal afhangen van de eisen en deskundigheid van docenten en bestuurders. De eisen aan burgerschapsdocenten mogen van mij duidelijker geformuleerd. Het huidige voorstel laat mijn inziens te veel ruimte en ik zou pleiten voor een 2e graads bevoegdheid maatschappijleer/burgerschap. Juist op basis van collega's die de huidige leergang burgerschap mbo hebben gevolgd en aangeven dat ze daar weliswaar veel van leren, maar dat het vak meer vraagt dan aangeboden wordt in de leergang.