wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting
Reactie
Naam
|
Coöperatie VGZ (I.M. Nijssen)
|
Plaats
|
Arnhem
|
Datum
|
20 december 2018
|
Vraag1
De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Coöperatie VGZ is voorstander van het behoud van de mogelijkheid tot het geven van kortingen. Naast aspecten als doelmatige zorginkoop en serviceverlening, dragen een scherp en stabiel premiebeleid immers bij aan switchgedrag. Dit switchgedrag maakt dat wij ons dagelijks richting het zorgveld inzetten om de zorgkosten en daarmee onze premie te beheersen. De kortingen die aan collectiviteiten worden verleend vervullen hierin een wezenlijke functie. Coöperatie VGZ gebruikt de korting om collectiviteiten aan te zetten tot (hulp bij) het stimuleren van gezond gedrag en/of verminderde- of andere zorgconsumptie.
Vraag2
Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Volgens Coöperatie VGZ is er in de markt geen sprake van risicoselectie, derhalve ook niet via collectiviteiten.
Vraag3
Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Wij verwachten dat een eventuele verlaging van de maximale korting de motivatie van de klant tot collectivisering niet vermindert. Collectiviteiten treden op als vertegenwoordiger van klantgroepen, zoals b.v. minima, chronisch zieken en ouderen. Ze helpen ons om op efficiënte wijze het gesprek met onze klant te voeren. Daarmee dragen collectiviteiten bij aan het optimaliseren van onze producten en diensten. Wij willen ieder collectief ondersteunen dat een bijdrage kan leveren aan onze algemene strategie die bijdraagt aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg voor iedereen. Dit doen we met kortingen op de basisverzekeringen, maar ook met specifieke afspraken en/of aanvullende diensten bij/via de aanvullende verzekeringen.
Vraag4
Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Coöperatie VGZ is voorstander van het behoud van de mogelijkheid tot het geven van korting zoals hierboven vermeld. We hebben eerder kennisgenomen van het voornemen tot het verlagen van het maximum naar vijf procent en bereiden ons voor op een eventuele implementatie.