wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam DSM (RJHM Mesters)
Plaats Heerlen
Datum 14 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Binnen de multinational waar ik werkzaam ben beheer ik het contract van de collectieve zorgverzekering. Wij werken in partnership met onze zorgverzekeraar om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Er wordt zowel door het bedrijf als door de zorgverzekeraar geinvesteerd in programma's, expertise, middelen, etc. om onze medewerkers fit te houden. Op deze manier ontstaat er winst voor alle partijen: Medewerkers blijven fitter, verzuimen minder en hebben lagere zorgkosten. Voor het bedrijf zit de winst in een daling van verzuim en beter inzetbare medewerkers. Voor de zorgverzekeraar zit de winst in minder claims. Dit partnership is gebaat bij een zo hoog mogelijke deelname aan de collectieve verzekering. Ik zie de korting als een essentieel instrument om de deelnamegraad hoog te houden.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Nee. Net als bij de meeste collectiviteiten bestaat de collectiviteit die wij als bedrijf aanbieden uit een brede doelgroep: jong en oud, hoog en laag inkomen, aktieve werknemers en gepensioneerden.
Het verminderen van de collectiviteitskorting zal "shop-gedrag" stimuleren en het solidaire/ collectieve karakter verminderen

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Ik zie het aantal collectiviteiten wel als problematisch. Een collectiviteit zou naar mijn idee iets moeten toevoegen aan het reguliere aanbod, meer dan enkel een hogere korting. Voor collectiviteiten die vanuit werkgevers worden aangeboden zit de toegevoegde waarde in het partnership en investeringen in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Ik zou deze maatregel een slechte beweging vinden. Lagere kortingen zal een effect geven dat minder werknemers zich zullen aansluiten bij onze collectiviteit. Hoe minder werknemers in de collectiviteit, hoe minder kracht en invloed wij hebben om namens de verzekerden in de collectiviteit gunstige afspraken te maken met de zorgverzekeraar. Ik wil hier ook verwijzen naar mijn antwoord bij vraag 1: Wij hebben een heel aktief en sterk partnership met onze zorgverzekeraar om de medewerkers binnen ons bedrijf vital en duurzaam inzetbaar te houden. Het feit dat nu de meeste medewerkers verzekert zijn via de bedrijfscollectiviteit is een belangrijke basis voor dit partnership. Minder korting is een risico dat veel medewerkers zullen afhaken en zou dus de win / win die dit voor alle partijen oplevert kunnen verstoren.