wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam Bouwend Nederland (R.M.H. Contzé)
Plaats Zoetermeer
Datum 14 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
De collectiviteit voor werknemers van onze leden moet in een breder verband worden bezien. via de zorgmantel kunnen we duurzame inzetbaarheid concreet maken, de werknemer ondersteunen in zelfredzaamheid en het ziekteverzuim bij onze leden terug te dringen door o.a. actieve wachtlijstbemiddeling. Deze sturing heeft daarmee ook een breder belang. Om deze invloed te kunnen uitoefenen, is een hoge deelnamegraad nodig. Daarbij is de premiekorting voor het merendeel van de deelnemers doorslaggevend om deel te nemen.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
gezien de hoeveelheid collectiviteiten en de verscheidenheid aan doelgroepen zal deze maatregel dit effect niet hebben.

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Het aantal collectiviteiten neemt de afgelopen jaren al af, met name de collectiviteiten waarbij de deelnemers geen enkele gezamenlijke binding hebben die doelt op werkkring, (patiënten)vereniging of zorginhoudelijk kenmerk. De hoeveelheid collectiviteiten zien wij overigens niet als een probleem. Deze maatregel zal de afname niet ernstig versnellen.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Bij de zorgcollectiviteit zijn wij onderhandelingspartner namens een grote groep kleine werkgevers en hun werknemers en kunnen wij invloed uitoefenen op en invulling geven aan duurzame inzetbaarheid van werknemers. Wij kunnen voor de branche relevante maatwerkoplossingen initiëren die aanhaken bij de behoeften van de deelnemers. Een positie die een individuele deelnemer niet heeft. Echter om dit te kunnen realiseren is wel voldoende volume in de collectiviteit nodig. Om deze hoge deelnemersgraad te kunnen realiseren is premiekorting een belangrijk instrument.