wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting
Reactie
Naam
|
--- Select --- (ir. WJ Kossen)
|
Plaats
|
Ede
|
Datum
|
28 november 2018
|
Vraag1
De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
het is een heel vreemd uitgangspunt dat zorg inhoudelijke afspraken enige relatie zullen hebben met het 'toevallige lidmaatschap van een vereniging' of een 'toevallig arbeidscontract bij een bepaalde werkgever'.
dat een korting op een plek wordt doorberekend aan een groep zonder de korting waardoor het effect netto anders uitpakt is een normaal economisch principe en een consequentie van een (mijns inziens ongelukkige) keuze om zorgverzekering aan een markt over te laten. Als je dit soort mechanismen niet wilt, moet je dit niet aan een markt overlaten.
dus je krijgt wat je veroorzaakt door privatisering en daar zou je niet erg verbaasd over moeten zijn.
Vraag2
Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
de maatregel maakt concurrentie op collectiviteiten (voordeeltjes) minder aantrekkelijk en grijpt daardoor in op de markt-bewegingsvrijheid van zorgverzekeraars. het zorgt ook voor mindere mogelijkheden voor burgers om via collectiviteiten een voordeel te behalen en benadeelt hen die nu dat voordeel hebben. Volgens mij heeft de maatregel niet of nauwelijks effect op risicoselectie, en dat zegt u al in de toelichting op vraag 1.
Vraag3
Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
ja. het is minder aantrekkelijk voor de huidige partners die collectiviteiten aanbieden zoals werkgevers en verenigingen (zoals een consumentenbond enz). Immers, het voordeel is een stuk minder, zonder dat de hoeveelheid 'gedoe' afneemt (contractonderhandelingen, communicatievoorwaarden en administratieve last). Je kunt je er eenvoudigweg minder mee onderscheiden. Mijns inziens vermindert dat ook een stuk van de marktwerking (die toch al sub-optimaal is).
Vraag4
Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
symbool politiek, nonsens regels, niet effectief in relatie tot de doelstelling en gebaseerd op twijfelachtige aannames. Als je echt wat wilt doen aan ongewenste mechanismen en prikkels rond de zorgverzekeringen moet je andere maatregelen treffen.