wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam Ing. A Meijs
Plaats Breda
Datum 25 november 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Om te beginnen vind ik dat bij dergelijke gestelde constateringen vooral gezocht moet worden naar de oorzaken ervan en dat dáár maatregelen op uitgezet dienen te worden. Deze maatregel is daarmee slechts symptoombestrijding en zodoende matig passend.

Daarnaast geeft de maatregel mij zeer sterk het gevoel van een verkapte overheidsbesparing. Nu ben ik mij zeer bewust van de sterk stijgende kosten op dit gebied.
Echter, het geld gaat zoals veel en vaak is aangetoond naar de grote farmabedrijven en de specialisten. Als derde zitten onterechte kosten bij ziekenhuizen die, ondanks dat ze kwalitatief goede zorg verlenen, worstelen met DBC's en hun kosten transparant maken. Een gebroken arm kan daardoor net zoveel als een harttransplantatie (bij wijze van). Tenslotte: de klinisch voorgeschreven medicijnen die het ziekenhuis 'gratis' krijgt maar waarvoor de hoofdprijs betaalt moet worden zodra de zorg extramuraal wordt gaat ook ten koste van de belastingbetaler.

Overall ben ik van mening dat de gehele maatregel neerkomt op een 'pennywise - poundfoolish'-middel, wat heel erg handig als besparing op de overheidsbalans kan worden opgevoerd.

Beter zou zijn om op Europees niveau maatregelen uit te zetten om het commerciëel belang in de zorg op acceptabel niveau te houden.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Ik zie niet in hoe lagere/hogere collectiviteitskorting van invloed zou moeten zijn op risicoselectie. Mogelijk omdat ik hier nog niet eerder iets over heb gelezen. Wel vind ik het gehele woord 'risicoselectie' een gevaarlijke term in de zorg; dit kan op den duur alleen maar tot misstanden leiden.

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Nee, maar wel tot (nog) hogere zorgkosten voor de leden van de collectiviteiten.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Symptoombestrijding. Pak de bron aan.