Wijziging WGBO

Reactie

Naam Raad op Maat en LOC Zeggenschap in zorg (T.A.S. van Woerkom)
Plaats Gouda en Utrecht
Datum 2 juni 2016

Vraag1

Wilt u reageren op dit concept wetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of een document in te sturen.
De organisaties Raad op Maat en LOC Zeggenschap in zorg reageren graag op deze voorliggende consultatie voor de wijziging van de WGBO. Onze reactie bestaat uit een drietal onderdelen, namelijk:
De reikwijdte van de wet
De WGBO in verhouding tot de Jeugdwet
Het benoemen van een enkele vertegenwoordiger voor cliënten

1. In het proces naar de wijziging van de WGBO is eerder genoemd dat deze zou gelden voor de gehele zorgsector, zowel curatief als langdurig. Nu wordt in de memorie van toelichting (MvT) geschreven dat de WGBO enkel voor de curatieve zorg zal gelden. Dit ondanks eerdere toezeggingen in het voormalige Wetsvoorstel cliëntenrechten zorg. Wij betreuren deze keuze, omdat (bijvoorbeeld) de VGN eerder heeft aangegeven de WGBO wél toe te willen passen. Door als wetgever nu de keuze te maken om de WGBO niet voor de langdurige zorg te laten gelden, wordt een kans gemist om rechtszekerheid aan alle cliënten en patiënten te bieden. Daarnaast versterkt een breed geldende WGBO ook de zeggenschap van de patiënt/cliënt over zijn/haar eigen zorg en ondersteuning.

2. Dit onderdeel heeft betrekking op artikel 7:448, lid 1: in de WGBO wordt enkel gesproken over het delen van informatie met de cliënt/patiënt als het gaat om een medische behandeling. De Jeugdwet gaat hierin veel verder en stelt dat de betrokkene (jeugdige en ouders) wordt ingelicht over niet alleen de behandeling, maar ook onder meer over het voorgenomen onderzoek, ontwikkeling van de jeugdige, psychische problemen en stoornissen (artikel 7.3.2). Het zou in de lijn der verwachting liggen als de WGBO een dergelijk artikel zou bevatten, om daarmee het recht op informatie van de cliënt/patiënt te versterken en niet te beperken tot medische behandelingen. Wij zien daarom graag in het definitieve voorstel een breder begrip van informatieverstrekking terug.

3. Onze laatste opmerking gaat in op de inhoud van artikel 7:451, lid 2: de MvT noemt verschillende mogelijkheden om te bepalen wie de vertegenwoordiger van de cliënt/patiënt is. Wij vragen om de vertegenwoordiger verplicht op te nemen in het dossier van de cliënt/patiënt en hierin ook consequent van één contactpersoon uit te gaan.