Actieplan Digitale Connectiviteit

Reactie

Naam De heer CRJ Strijbos
Plaats Venlo
Datum 8 april 2018

Vraag1

U vindt de vragen in het consultatiedocument zelf.

NB Daarbij treft u ook een specifieke vraag aan over de voorgestelde invulling van de dekkingseis voor mobiele communicatie.
LET OP: De reactietermijn van deze vragen (11 en 12) is verlengd. Na de sluiting op 11 april kunt u nog tot 25 april per mail reageren op de dekkingseis via Frequenties@minez.nl. Reden is dat partijen hebben gevraagd om meer tijd voor bestudering van de eis.
Hiermee wil ik reageren op de consultatie voor het Actieplan Digitale Connectiviteit. U stelt via een aantal concrete vragen hoe de connectiviteit voor burgers en bedrijven beter kan en welke trends nog worden gemist? Ik constateer dat zowel bij de consultatie als bij de rondetafelsessies, die aan deze consultatieronde vooraf zijn gegaan, de gezondheidsaspecten niet aan de orde zijn geweest. Het is triest te moeten constateren dat in Nederland al jaren de gezondheidsrisico’s door de verantwoordelijke overheid worden genegeerd. Gezondheid blijkt geen item te zijn. Ik verzoek u nu eerst te onderzoeken hoe de uitrol kan plaatsvinden zonder dat de bevolking gezondheid-schade oploopt. Blind inzetten op economische groei en de bevolking daaraan ondergeschikt maken is al diverse malen fout gegaan (denk aan Q koorts, gaswinning in Groningen).
De blootstellingslimiet in Nederland is schrikbarend hoog. De Raad van Europa heeft in 2011 al opgeroepen een norm van 100 micro Watt/m2 vast te stellen. In Nederland hanteren wij de norm van 10 miljoen micro Watt/m2, volgens het antennebureau is nog nooit vastgesteld dat de norm wordt overschreden, dus alles is “veilig”. Je kunt dus zonder probleem 24 uur per dag voor een zendmast gaan staan volgens de woordvoerder van het antennebureau (EZ).
In 2017 heeft een groep van 186 wetenschappers uit 36 landen in een dringend appèl de Europese Unie gewaarschuwd voor de gevaren van 5G. Zij vragen de EU om zoveel mogelijk gebruik te maken van bedrade digitale netwerken en te stoppen met 5G totdat onafhankelijk is vastgesteld dat dit niet schadelijk is. De wetenschappers dringen er bij de EU op aan Resolutie 1815 van de Raad van Europa te respecteren. (hierin roept de Raad op een blootstellingslimiet te hanteren die 100.000 maal lager is dan de huidige in Nederland gehanteerde norm).
Ondanks deze ernstige waarschuwing van wetenschappers is staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken toch stellig van plan in 2020 een landelijk 5G-netwerk uit te rollen. Volgens haar is 5G belangrijk voor de toekomst van onder meer zelfrijdende auto’s, drones en razendsnelle internetverbindingen op mobieltjes.
In een vergelijkend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – in januari dit jaar –, wordt ook bevestigd dat Nederland tot een kleine groep landen in Europa behoort waar nog géén landelijk vastgestelde limieten gelden voor straling van telefoonzendmasten.
Wij zien uw plannen hierover graag tegemoet.