Actieplan Digitale Connectiviteit

Reactie

Naam Ing. P.G. Lentjes
Plaats Ruurlo
Datum 3 april 2018

Vraag1

U vindt de vragen in het consultatiedocument zelf.

NB Daarbij treft u ook een specifieke vraag aan over de voorgestelde invulling van de dekkingseis voor mobiele communicatie.
LET OP: De reactietermijn van deze vragen (11 en 12) is verlengd. Na de sluiting op 11 april kunt u nog tot 25 april per mail reageren op de dekkingseis via Frequenties@minez.nl. Reden is dat partijen hebben gevraagd om meer tijd voor bestudering van de eis.
Antwoord op vraag 1.
Ik herken de behoefte om meer dekking, meer snelheid en meer bandbreedte. De ontwikkelingen die u schetst hebben alleen betrekking op deze behoefte. Waar het actieplan absoluut geen aandacht aan besteedt is de trend dat steeds meer mensen sterke gezondheidsklachten krijgen door met name de hoogfrequente elektromagnetische velden (EMV) afkomstig van alle antennes die voor draadloze communicatie noodzakelijk zijn. Verder wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat veel wetenschappers en artsen al jaren waarschuwen voor de gevaren van deze velden voor de gezondheid en welbevinden van alle mensen, hetgeen onderbouwd wordt door honderden onderzoeken. Dat er nog geen consensus is over het werkingsmechanisme van deze EMV op ons lichaam, betekent niet dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, of dat elektrogevoeligen zich dat inbeelden. Hier moet ook aandacht aan besteed worden.

Antwoord op vraag 11.
Voor elektrogevoeligen wordt het steeds moeilijker om zich in deze wereld met steeds sterkere EMV staande te houden. Voor deze mensen moet de mogelijkheid geboden worden om in “witte” gebieden te kunnen wonen, dus gebieden met vrijwel geen hoogfrequente EMV. Dit moet niet alleen ondersteund worden door planologisch beleid voor zendmasten en andere bronnen van EMV maar ook beleid om er woningbouw toe te staan. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de 700 MHz , maar ook voor alle andere frequenties.

Antwoord op vraag 12.
Geen probleem wanneer het vaste verbindingen betreft, bijv. glasvezel of kabel. Voor draadloze communicatie verwijs ik echter naar mijn antwoorden op vraag 1 en 11.