Actieplan Digitale Connectiviteit
Reactie
Naam | A.K.H. de Jong |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 7 april 2018 |
Vraag1
U vindt de vragen in het consultatiedocument zelf.NB Daarbij treft u ook een specifieke vraag aan over de voorgestelde invulling van de dekkingseis voor mobiele communicatie.
LET OP: De reactietermijn van deze vragen (11 en 12) is verlengd. Na de sluiting op 11 april kunt u nog tot 25 april per mail reageren op de dekkingseis via Frequenties@minez.nl. Reden is dat partijen hebben gevraagd om meer tijd voor bestudering van de eis.
Bij vraag 8:
Vastleggen van normen heeft alleen zin als deze zijn gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Vast moet staan dat blootstelling onder de norm veilig is, en in welke mate blootstelling boven de norm gezondheidsschade oplevert. De huidige normen hebben de reputatie te zijn vastgesteld op basis van 'opwarming van een zakje zout water', en overtuigen niet. Ze zijn op geen enkele wijze in staat duidelijkheid omtrent stralingsbelasting en de gevolgen daarvan te bieden, en ze zijn niet in staat gebleken maatschappelijke onrust en zorgen hierover weg te nemen. In tegendeel. Er is inmiddels weliswaar veel onderzoek gedaan, en in de meer degelijke onderzoeken is gezondheidsschade niet aangetoond. Tegelijk zijn ook deze onderzoeken nog altijd beperkt in hun opzet. De huidige stand van het wetenschappelijke onderzoek leidt, afgaand op wat de Gezondheidsraad en het Kennisplatvorm EMV hierover communiceren, dan ook tot de conclusie dat gezondheidsrisico's, waaronder het bestaan van elektrogevoeligheid, weliswaar niet aangetoond zijn, maar tegelijkertijd ook niet uitgesloten kunnen worden. Deze marge van onzekerheid heeft grote maatschappelijke gevolgen. Vele tienduizenden mensen verkeren in onzekerheid of hun klachten nu wel of niet door blootstelling aan elektromagnetische straling worden veroorzaakt, en of de remedie van hun klachten in deze richting gezocht moet worden. Er is een omvangrijke industrie ontstaan van alternatief genezers, bouwbiologen en verkopers van anti-stralingsapparatuur, voor wie vast staat dat elektrogevoeligheid bestaat, en die op basis van die overtuiging diensten en producten verkopen. Veel mensen voelen zich genoodzaakt dure behandelingen te betalen of apparatuur aan te schaffen. Het zou immers toch kunnen dat...
Er is dringend behoefte aan meer zekerheid omtrent straling. Het is niet te begrijpen dat nieuwe draadloze technologieën worden toegestaan, zonder dat dat gepaard gaat met afdoende wetenschappelijk onderzoek dat overtuigend aantoont of, en zo ja welke gezondheidsrisico's er zijn. Met name met betrekking tot elektrogevoeligheid is dat van groot maatschappelijk belang. Nogmaals: normen dienen te worden vastgesteld op basis van een degelijke en overtuigende wetenschappelijke onderbouwing. Daarvoor is meer onderzoek noodzaak.