Berichten over uw Buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Consultatie gesloten Financiën Zorg en gezondheid

In het kort

Nederland heeft sinds 1993 een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Op dit moment kent die belasting één vlak tarief dat geldt voor alle dranken. Het tarief geldt daarom ongeacht het suikergehalte. Per 1 januari 2024 is het tarief verhoogd van € 8,83 naar € 26,13 per 100 liter. Nu ligt de keuze voor om de belasting af te stemmen op het suikergehalte van de drank. Daarbij geldt: hoe minder suiker, hoe lager de belasting. Dranken met geen of weinig suiker zullen daardoor goedkoper worden, dranken met veel suiker duurder.

In 2023 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken die onderscheid maakt naar het suikergehalte in de drank, een zogenoemde gedifferentieerde verbruiksbelasting (zie 'ondersteunende documenten'). Met een gedifferentieerde verbruiksbelasting wil de overheid bijdragen aan de gezondheid van burgers door overgewicht tegen te gaan.

In de contourenbrief staan mogelijke scenario's voor een gedifferentieerde verbruiksbelasting en daarbij behorende dilemma's. Op vrijdag 26 april 2024 heeft de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze contourenbrief naar de Tweede- en Eerste Kamer gestuurd. Gelet op de demissionaire status laat het kabinet de verdere keuzes hierin aan de Tweede Kamer.

Reacties op deze consultatie309 openbaar

Bekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties