Contouren Klimaatplan 2024 en INEK

Reactie

Naam ASN Bank (Manager duurzaamheidsbeleid & strategie PPM Sprengers)
Plaats Den Haag
Datum 12 januari 2024

Vraag1

De contourenbrief doet een voorstel voor de contouren van het nieuwe Klimaatplan. Wat vindt u van deze contouren? Welke onderdelen verdienen extra aandacht en welke onderdelen ontbreken?
Wij denken dat deze contouren de belangrijkste thema’s voor het toekomstige klimaatbeleid voldoende dekken. Binnen de contouren zijn voldoende mogelijkheden en diverse sub-thema’s onder te brengen.

Vraag2

Welke aandachtspunten heeft u binnen de voorgestelde onderdelen van het nieuwe Klimaatplan?
De belangrijkste onderdelen waar wij aandacht voor willen vragen zijn:
- Rechtvaardig klimaatbeleid: Zorg voor een rechtvaardigere verdeling van beschikbare subsidies over inkomensgroepen door hervorming van subsidiemaatregelen toegespitst op lagere inkomens.
- Eerlijke prijzen: Kijk niet alleen naar Nederland en Europa. Kijk ook naar de impact van ketens buiten Europa die betrokken zijn bij de verduurzaming met extra aandacht voor mensenrechten bij het winnen en verwerken van grondstoffen.
- Financiële sector: Duurzame financieringen en investeringen aantrekkelijk houden. Niet-duurzame investeringen niet stimuleren met subsidies en belastingvrijstellingen (stoppen fossiele subsidies). Financiële instellingen nemen verantwoordelijkheid voor salient issues CSDDD. Voor woningen stimuleren verbeteren energielabel tot een bepaald minimum energielabel bij het verstrekken van hypotheken. Tijdig inzicht in tijdspad uitfaseren onzuinige labels.

Vraag3

Welke aandachtspunten en onderdelen mist u in de concept update INEK die volgens u meegenomen zouden moeten worden in de definitieve update?
1. Samenhang duurzaamheidstransities
- Ook transities voor systeemverandering nodig in economie: Eerlijke beprijzing. Van Belasting op arbeid naar belasten van vervuiling. Waarde van natuur voor klimaat meenemen in investeringsbeslissingen.
- Beschikbaarheid betrouwbare data klimaatrisico’s gebouwde omgeving.

2. Rechtvaardig klimaatbeleid
- Binnen Nederland: komen de subsidies bij de juiste inkomens- en doelgroepen terecht, zijn de subsidies effectief per ton CO2.
- Maar kijk ook buiten Nederland en Europa (mensenrechtenproblemen en milieubelasting in productieketens duurzame energie)

3. Koolstofverwijdering en terugvalopties (neg emissies)
- Voorkeur voor biobased oplossingen voor opname CO2 (meer beschermd bos, herstel veengebieden en natuur, biobased bouwen). Reden: voordelig, bewezen techniek, veel positieve neveneffecten zoals biodiversiteit, stikstof, landbouw, waterbeheer, klimaatadaptatie, recreatie en andere ecosysteemdiensten).
- Niet ingrijpen in stralingsbalans (geoengeneering)

4. Europese ontwikkelingen
- Met Nederlands klimaatbeleid voorsorteren op mogelijke aanscherping EU doelstelling.
- CSDDD: Bijdrage aan ketenzorgplicht door financiële instellingen.

5. Bijdrage vrijwillige klimaatdoelen bedrijven
- Zie Klimaat Actie Plannen fin sector en de wijze waarop daarin adequate doelen en tussendoelen (dwz in lijn met nationale en Europese doelen) zijn opgenomen.

6. Klimaatvriendelijke leefstijl
- Klimaatmaatregelen bereikbaar maken voor iedereen en zo gewenste gedrag en leefstijl stimuleren doordat daar automatisch voor gekozen wordt.
- Groenregeling in standhouden

7. Evaluatie huidige klimaatbeleid
- Fossiele subsidies: impact op duurzame sectoren doorrekenen en tijdspad opstellen afbouwplan fossiele subsidies.
- Warmtetransitie meer aandacht geven met structurele borging in beleid en wetgeving en meer centrale rol rijksoverheid. Door decentralisatie naar gemeenten dreigt vertraging en is er een ongelijke aanpak. Aandacht voor isoleren huurwoningen (verplichting verhuurders en woningcorporaties om huurwoningen te isoleren)

8. Proces van betrekken samenleving bij totstandkoming klimaatplan
- Toezeggingen burgerberaad klimaat nakomen.
- Ruimte voor burgerinitiatieven zoals energie coöperaties en warmte coöperaties vergroten door eventuele belemmeringen weg te nemen.