Contouren Klimaatplan 2024 en INEK
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Zoetermeer
|
Datum
|
9 januari 2024
|
Vraag1
De contourenbrief doet een voorstel voor de contouren van het nieuwe Klimaatplan. Wat vindt u van deze contouren? Welke onderdelen verdienen extra aandacht en welke onderdelen ontbreken?
In het algemeen geeft de brief een goed beeld van de belangrijkste thema's binnen het Klimaatplan. Wel zou meer aandacht uit kunnen gaan naar de uitvoering van het grotere aandeel hernieuwbare energie, met name de implicaties voor de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en ruimtelijke inpassing. Er zou bijvoorbeeld kunnen worden benoemd welke keuzes in hoofdlijnen worden gemaakt binnen het NPE en PEH. Gezien dit in het plan zelf wel gebeurt zou dit ook in de brief kunnen worden verwerkt.
Vraag2
Welke aandachtspunten heeft u binnen de voorgestelde onderdelen van het nieuwe Klimaatplan?
De plannen rondom het verduurzamen van de energievoorziening en het vergroten van het aandeel flexibiliteit zouden concreter kunnen. Recentelijk zijn vanuit de netbeheerders verschillende rapporten verschenen waarin de behoefte aan flexibiliteit wordt gespecificeerd en cijfermatig uitgedrukt, zoals de II3050 en de Monitor Leveringszekerheid. Hiermee wordt duidelijk waar de kansen en obstakels liggen voor maatregelen als flexibele productie, interconnectie en energieopslag. In het huidige concept-Klimaatplan worden deze mogelijkheden wel benoemd maar blijft het onduidelijk welke mate van flex wenselijk is, met welk doel en door welke bronnen dit praktisch gezien kan worden ingevuld. De feiten en cijfers vanuit de netbeheerders zouden deze onderdelen kunnen versterken.
Vraag3
Welke aandachtspunten en onderdelen mist u in de concept update INEK die volgens u meegenomen zouden moeten worden in de definitieve update?
Met de groeiende aandacht voor flexibiliteit in het energiesysteem zou het goed zijn om een concreet pad uit te leggen, waarbij wordt gestuurd op een flexibiliteitsdoel richting 2030 en 2050. Dit maakt inzichtelijk welke belemmeringen er moeten worden weggenomen om de toereikendheid van het systeem te waarborgen (INEK pp. 53-54). Energy Storage NL stelt een nationaal energieopslagdoel van 20 GW in 2030 voor om toekomstig stroomuitval te voorkomen. In het buitenland, bijvoorbeeld Italië en Spanje, bestaan deze doelstellingen al, waardoor duidelijkheid en snelheid is verschaft richting de markt, financiers, netbeheerders en overheden over de gewenste hoeveelheid energieopslag.
Verder wordt in het concept update INEK voornamelijk beleid gepresenteerd voor elektriciteitsopslag in batterijen (zoals de verplichting van batterijen bij grootschalige zon-PV). Energy Storage NL benadrukt dat alle vormen van energieopslag (elektriciteit, moleculen en warmte) nodig zijn in het duurzame energiesysteem van de toekomst. De mogelijkheden om ook andere opslagvormen te stimuleren verdienen daarom meer aandacht, bijvoorbeeld door de plannen voor mechanische opslag, warmteopslag en moleculenopslag uit de Routekaart Energieopslag nader toe te lichten in dit document.