Wetsvoorstel strafbaarstelling conversiehandelingen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Heemstede
|
Datum
|
21 maart 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op alle aspecten van het initiatiefwetsvoorstel.
Er is een voorstel voor een wet die gevangenisstraf wil opleggen aan een persoon die ‘handelingen verricht die ertoe strekken de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een persoon die de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt te veranderen of te onderdrukken’.
Als onderbouwing dient een onderzoek dat gericht is op ’homogenezing’. In het onderzoek komt naar voren dat dit in het verleden marginaal voorkwam en niet bekend is of het tegenwoordig nog voorkomt. Het onderzoek beveelt aan dat ‘nader onderzoek moet worden verricht naar het nut en de wettelijk verbod.
Onderbouwing voor een verbod op conversietherapie bij gender dysforie ontbreekt volledig. Hoe kan hier een wet voor gemaakt worden?
In Zweden en Finland is al wel wetgeving. Hierin komt men juist terug op het ‘affirmatiemodel’ voor jongeren met genderdysforie en is psychotherapie de eerstelijns behandeling voor genderdysfore jeugd.
Dit wordt ondersteunt door verhalen van mensen die na hun transitie erachter kwamen dat hun problemen niet met genderdysforie te maken hadden, maar met psychische problematiek. Psychotherapie verbieden draagt ernstig bij aan verkeerde behandelingen.
Een behandeling verbieden, zonder dat er onderzoek is gedaan naar de betreffende behandeling, gaat voorbij aan het belang van de patiënt, trek dit wetsvoorstel in!
Vraag2
De initiatiefnemers hebben geprobeerd een balans te vinden tussen de bescherming van personen tegen de schadelijke gevolgen van conversiehandelingen enerzijds en de persoonlijke autonomie van bekwame volwassenen anderzijds. Gekozen is voor het algeheel verbieden van het aanbieden van de handelingen en het uitvoeren te verbieden bij minderjarigen en bij meerderjarigen als dat gebeurt door misbruik van uit feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht (p. 15 en 27 van de memorie). Initiatiefnemers zijn benieuwd hoe deze constructie wordt gewaardeerd in het licht van alternatieven, zoals een klachtdelict en een alternatieve leeftijdsgrens.
Er is in het hele onderzoek waarnaar verwezen wordt geen enkel onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van conversiebehandelingen bij transgenders. Ik begrijp niet dat er een balans gevonden moet worden tussen niet-aangetoonde schadelijke gevolgen en een andere behandeling. Het maakt dan niet uit of het over minder- of meerderjarigen gaat.