Coronabelastingschulden
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 13 april 2022 |
Vraag1
1a. In welke sector bent u werkzaam?1b. Wat is de omvang en rechtsvorm van uw bedrijf?
1.a
Detail Handel/ schoenenwinkels
1.b
B.V
Omzet 12.000.000
60 man personeel
Vraag2
2a. Wat vindt u van het beleid en aanpak m.b.t. de corona-belastingschulden waarvoor u of uw achterban uitstel van betaling heeft gehad?2b. Kunt u dit toelichten?
Erg slecht. Door de lockdowns hebben wij flinke korting moeten geven om nieuwe voorraad te kunnen financieren. Die misgelopen marge hebben wij moeten opvangen door belasting uitstel aan te vragen. In 40 jaar dat wij ondernemen hebben wij nooit uitstel hoeven aanvragen. Wij pleiten dan ook voor volledige kwijtschelding omdat wij in een positie zijn gedwongen door het beleid wat er is gevoerd.
Vraag3
3a. Verwacht u knelpunten bij het aflossen van de opgebouwde (corona)belastingschuld voor ondernemers?3b. Zo ja, welke knelpunten en in welke sector(en)?
3c. Welke cijfers/signalen heeft u die genoemde knelpunten kunnen onderbouwen?
3d. Welke oplossingsrichtingen ziet u voor deze knelpunten en waarom?
3.a,b,c&d
Het wordt één groot drama. Er wordt nu vanuit gegaan dat ondernemers weer meteen op het oude niveau van voor corona zitten. Dat heeft in de detailhandel jaren nodig. Die extra aflossing kunnen ondernemers er echt niet bij hebben. Je moet jaren extra winst (proberen te) genereren om je schuld af te lossen. Ik kan alleen voor de detailhandel spreken maar denk dat dit ook voor de horeca geld. Denk dat heel veel ondernemers overwegen om te stoppen als er niks met de belastingschuld wordt gedaan. Er is een bericht vanuit de kvk dat 200.000 ondernemers op omvallen staan. Enige oplossing is kwijtschelding belasting voor de branchen die het zwaarst getroffen zijn of onevenredig hard geraakt zijn.
Vraag4
4. Hoe kan de Belastingdienst vanuit het perspectief van dienstverlening, bijdragen aan het verminderen van eventuele knelpunten?Kwijtschelding..
Vraag5
5a. Wat is uw beeld van de ontwikkeling van liquiditeit en solvabiliteit bij uw bedrijf of bij uw achterban?5b. Heeft u of uw achterban voldoende ruimte voor noodzakelijke bedrijfsinvesteringen en voor schuldaflossing?
5c. Kunt u dit toelichten?
5.a
Steeds slechter.. de december lockdown heeft er heel hard ingehakt. Dit is een onnodige en totaal niet doordachte beslissing geweest die heel veel ondernemers over het randje hebben geduwd. Die maand dicht staat gelijk aan 3 maanden omzet
5b&c nee alle buffers zijn op gegaan om de onderneming overeind te houden. Wij hebben miljoenen zien verdampen door (onnodige) lockdowns
Vraag6
6a. In hoeverre hoort u signalen dat in de kern gezonde bedrijven in betalingsproblemen komen?6b. Verwacht u hiervan een toename en in welke sectoren?
6c. Wat verwacht u hierbij van de Belastingdienst, naast de betalingsregeling van vijf jaar en de bestaande mogelijkheden voor sanering?
6a Vaak
6b een extreem grote toename. Vooral MKB
6c dat er naar het grotere plaatje gekeken moet worden. Als het hele Mkb omvalt dan komt er helemaal niks meer binnen. De overheid moet z’n verantwoordelijk nemen voor de zware maatregelen. De problemen kunnen niet bij de ondernemer neergelegd worden. Dat ik wel wat er nu gebeurd.
Vraag7
7a. Verwacht u faillissementen? Zo ja, kunt u dit toelichten naar sector, omzet van het bedrijf en de rechtsvorm?7b. Kunnen ondernemers/kunt u de weg vinden naar juiste instanties?
7a
Zoals eerder aangeven extreem veel bedrijven zullen omvallen/stoppen als er niks met de belastingschuld wordt gedaan. Het is een slechte maatregel geweest waar nier duidelijk de consequenties zijn toegelicht.
7b
Vraag8
8. Welke mogelijke problemen ziet u bij ondernemers om te stoppen met het bedrijf, indien de situatie daarom vraagt?Personeel en transitie vergoedingen en de belastingschuld die toch terug betaald moet worden