Coronabelastingschulden

Reactie

Naam Spaander Trends (de heer R.W.J. Nordemann)
Plaats Alkmaar
Datum 24 april 2022

Vraag1

1a. In welke sector bent u werkzaam?
1b. Wat is de omvang en rechtsvorm van uw bedrijf?
retail non food mode, rechtsvorm eenmanszaak

Vraag2

2a. Wat vindt u van het beleid en aanpak m.b.t. de corona-belastingschulden waarvoor u of uw achterban uitstel van betaling heeft gehad?
2b. Kunt u dit toelichten?

Blij met het uitstel, geeft lucht. Niet blij met termijnen terugbetalen en het rentepercentage. We hebben 2 zwaar verliesgevende jaren achter de rug. Geen schuld voor de corona, nu wel fors. We hebben langer tijd nodig om uit de cashflow de belastingschuld terug te betalen.

Vraag3

3a. Verwacht u knelpunten bij het aflossen van de opgebouwde (corona)belastingschuld voor ondernemers?
3b. Zo ja, welke knelpunten en in welke sector(en)?
3c. Welke cijfers/signalen heeft u die genoemde knelpunten kunnen onderbouwen?
3d. Welke oplossingsrichtingen ziet u voor deze knelpunten en waarom?
Knelpunt is de 60maanden termijn. Wij hebben 90.000 belastingschuld. Dat betekent 1500 per mnd (exclusief rente) extra liquiditeit nodig. Dat kan in sommige maanden (seizoensgebonden) probleem geven. Beter is 90 maanden bij gelijkblijvende rente. Door de oplopende rente wordt het nog problematischer. Met name nonfood mode/schoenen/sport en horeca hebben zwaar geleden onder lockdowns. De schuld hangt als een toekomstige molensteen om ons nek. Zeker gezien in de mondiale onzekere tijd waarin wij nu zitten (inflatie, kosten levensonderhoud)

Vraag4

4. Hoe kan de Belastingdienst vanuit het perspectief van dienstverlening, bijdragen aan het verminderen van eventuele knelpunten?
coulant blijven! De Belastingdienst heeft ons zeker geholpen de corona te overleven. Daar kunnen lagere overheden (zoals Gemeente/Hoogheemraadschap/ een voorbeeld aan nemen.

Vraag5

5a. Wat is uw beeld van de ontwikkeling van liquiditeit en solvabiliteit bij uw bedrijf of bij uw achterban?
5b. Heeft u of uw achterban voldoende ruimte voor noodzakelijke bedrijfsinvesteringen en voor schuldaflossing?
5c. Kunt u dit toelichten?
Door 2 jaar crisis en lockdowns zijn de voorraden toegenomen. Waar geld in vastzit. We schatten in dat wij 2022 en 2023 nodig hebben om weer op voor corona nivo te ondernemen. De liquiditeit staat onder druk. Door de inflatie stijgen de winkelhuurprijzen (indexatie) absurd. Omgekeerd effect met desatreuze gevolgen. Overheid zou rem op de indexatie moeten zetten. Immers wij worden hier weer door gedupeerd. Voor onze branche blijft het jongleren.....de onderneming in de lucht houden. Investeringsruimte is er komende jaren gewoon niet

Vraag6

6a. In hoeverre hoort u signalen dat in de kern gezonde bedrijven in betalingsproblemen komen?
6b. Verwacht u hiervan een toename en in welke sectoren?
6c. Wat verwacht u hierbij van de Belastingdienst, naast de betalingsregeling van vijf jaar en de bestaande mogelijkheden voor sanering?
Wij horen veel ondernemers die betalingsproblemen zien aan komen. Met name in mode/sport/schoenen en horeca. De opgebouwde schulden moeten in te korte termijn worden terugbetaald, waardoor uiteindelijk velen van ons toch weer in financiele nood komen. Van de belastingdienst verwachten wij een soepele houding, met menselijke maat

Vraag7

7a. Verwacht u faillissementen? Zo ja, kunt u dit toelichten naar sector, omzet van het bedrijf en de rechtsvorm?
7b. Kunnen ondernemers/kunt u de weg vinden naar juiste instanties?
Er zullen zeker faillissementen in de nonfood komen. Schuld geeft veel stress en onzekerheid. Wij hebben Inretail die ons helpt en onze belangen verdedigd.

Vraag8

8. Welke mogelijke problemen ziet u bij ondernemers om te stoppen met het bedrijf, indien de situatie daarom vraagt?
Wij denken niet na over stoppen maar juist over verdergaan in de familie. De 4de generatie in ons 117jarig bedrijf komt eraan. Deze generatie is al wel door de wol geverfd met de corona