Coronabelastingschulden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Voorthuizen
Datum 25 april 2022

Vraag1

1a. In welke sector bent u werkzaam?
1b. Wat is de omvang en rechtsvorm van uw bedrijf?
1a Mode detailhandel
1b Éénmanszaak met 6 werknemers waarvan er 2 op korte termijn ontslagen worden i.v.m. corona.

Vraag2

2a. Wat vindt u van het beleid en aanpak m.b.t. de corona-belastingschulden waarvoor u of uw achterban uitstel van betaling heeft gehad?
2b. Kunt u dit toelichten?

2a totaal theoretisch en burocratisch wanbeleid
2b er is totaal geen gevoel met wat er echt speelt en wie echt de rekening van corona betaald in 1e instantie. De ondernemers. En als die toch overeind weten te blijven, wordt de rekening gedeeltelijk doorgeschoven naar de consument maar de consument gaat betalen voor de toekomst, niet voor de afgelopen jaren. Dat heeft de ondernemer betaald en die kan dat niet meer ergens verhalen.

Vraag3

3a. Verwacht u knelpunten bij het aflossen van de opgebouwde (corona)belastingschuld voor ondernemers?
3b. Zo ja, welke knelpunten en in welke sector(en)?
3c. Welke cijfers/signalen heeft u die genoemde knelpunten kunnen onderbouwen?
3d. Welke oplossingsrichtingen ziet u voor deze knelpunten en waarom?
3a JA !!!
3b er is teveel achterstand om op korte termijn in te kunnen halen. Dat gat blijft, consumenten blijven de hand op de knip houden en geven geld uit aan andere dingen. En dat is nu weer de hoge energie rekeningen, brandstof en andere inflatie verhoogde lasten. Ik denk vooral vanuit de detailhandel.
3c ik begin bij onze omzet. Afgelopen week hadden we door mooi weer een goede omzet maar die is nog steeds ruim 10 % onder normaal. De weken daarvoor was het 20 tot 15 % lager dan normaal. Dan krijg je dus geen ruimte om aan te sterken maar blijf ja aanmodderen.
3d MAATWERK! Wij zijn vanaf corona dag 1 aan het touwtrekken om geld te krijgen van de overheid en dat is bijzonder beroerd gelopen omdat wij door een grote verbouwing in Q1 van 2019 onze omzet met 50% zagen dalen. En de cijfers worden allemaal berekend op Q1 van 2019. Wij moeten dus -70 tot -80% omzet draaien om te beginnen met steun. "Gelukkig" weten we met hangen en wurgen wat meer omzet binnen te halen dan 20% maar dan krijg je dus gewoon NIETS !!! Je initiatieven worden dus eigenlijk gestraft. Je moet gelijk de boel failliet laten gaan om de schade te beperken. En met een familiebedrijf van 85 jaar is dat een optie die we zo lang mogelijk willen uitstellen. Al gaat dat ten koste van ons zelf.

Vraag4

4. Hoe kan de Belastingdienst vanuit het perspectief van dienstverlening, bijdragen aan het verminderen van eventuele knelpunten?
4 Heb je geen voldoende steun ontvangen? Dan scheldt de Belastingdienst je schulden kwijt. Dat zou ons al wat ruimte en lucht geven om de boel aan de gang te houden. Voor corona liep ons bedrijf heel goed, vandaar onze grote verbouwing. Nu is het ruim 2 jaar een zakelijke hel geweest en dat trekt ook door op onze familie en gezin. En er is nog steeds niets geregeld! Een grote SCHANDE !!!

Vraag5

5a. Wat is uw beeld van de ontwikkeling van liquiditeit en solvabiliteit bij uw bedrijf of bij uw achterban?
5b. Heeft u of uw achterban voldoende ruimte voor noodzakelijke bedrijfsinvesteringen en voor schuldaflossing?
5c. Kunt u dit toelichten?
5a er is heel erg veel ingeteerd op privé (spaartegoeden en pensioen)
5b NEE, duidelijk niet.
5c zie 3c, omzet blijft achter. Mensen kopen nu een shirtje. Voor corona was dat aan begin van het seizoen een tas vol met 2 of 3 complete sets! Op die manier kan je niet inlopen. Een ook de kosten van ondernemers stijgen enorm (energie, personeel, brandstof, inkoop, vaste lasten, enz.). En omdat er veel gewerkt wordt met adviesprijzen die een jaar eerder zijn aangegeven wordt de marge nog minder.

Vraag6

6a. In hoeverre hoort u signalen dat in de kern gezonde bedrijven in betalingsproblemen komen?
6b. Verwacht u hiervan een toename en in welke sectoren?
6c. Wat verwacht u hierbij van de Belastingdienst, naast de betalingsregeling van vijf jaar en de bestaande mogelijkheden voor sanering?
6a de schulden/achterstanden lopen op
6b voorlopig zal dit probleem alleen maar groeien (detailhandel)
6c MAATWERK!! De schulden kwijtschelden.

Vraag7

7a. Verwacht u faillissementen? Zo ja, kunt u dit toelichten naar sector, omzet van het bedrijf en de rechtsvorm?
7b. Kunnen ondernemers/kunt u de weg vinden naar juiste instanties?
7a JA, de rek is er al te lang uit en ondernemers moeten nu een jaar of 7 doorbuffelen om weer iets aan te sterken, mits de overige omstandigheden niet nog beroerder worden. En dan helpt Oekraine ook niet mee voor het consumenten vertrouwen. Dit geldt waarschijnlijk voor alle detailhandel (groot en klein, waarbij groot mogelijk nog kapitaalinjecties kan vragen van aandeelhouders. De kleine zelfstandige heeft die mogelijkheid niet).
7b je loopt steeds tegen dezelfde problemen aan. Erg lange en omslachtige formulieren zonder duidelijke taal. Er wordt niet gekoppeld met de gegevens die bij de overheid bekend zijn (RVO en UWV mag geen gegevens inladen van bijv. Belastingdienst. Dit zou al enorm veel werk schelen voor boekhouders, die ook weer extra betaald moeten worden.

Vraag8

8. Welke mogelijke problemen ziet u bij ondernemers om te stoppen met het bedrijf, indien de situatie daarom vraagt?
8. wij hebben zelf gekeken om te stoppen maar dan blijf je met een restschuld zitten van enkele tonnen, dan kan je dus nog niets. O.a. transitievergoeding (die regeling slaat al helemaal nergens op maar nu is dat al helemaal een groot probleem voor velen.

Nog even een kleine noot : deze enquete is bijzonder amateuristisch opgesteld omdat je in 1 vak antwoord moet geven op soms 4 deelvragen (a,b,c en d). Een evt. volgende keer graag een vakje per vraag. Dat maakt het voor jullie waarschijnlijk ook makkelijker om uit te werken.