Ontwerpbesluit Datadeling netbeheerders
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Almere
|
Datum
|
21 augustus 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Besluit tot wijziging van het Omgevingsbesluit in verband met informatieverstrekking ten behoeve van uitvoering en handhaving van de plicht ter verduurzaming van het energiegebruik? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Als je er over nadenkt is het een rare wet. Een beetje normaal geleid bedrijf zal energiebesparingsmaatregelen nemen als die zich binnen de 5 jaar terugverdienen. Kwestie van goed financieel management en concurrerend blijven. Als bedrijven dan toch geen maatregelen nemen dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn, waarbij dwang eigenlijk niet past.
Te denken valt aan
- Een voorziene verhuizing binnen de 5 jaar, de investering wordt dan een desinvestering.
- Een te slechte financiële positie van de organisatie, investeren kan dan in faillissement resulteren.
- Energiekosten zijn in het grote geheel te verwaarlozen, het geld klotst tegen de plinten, who cares? Maar ook dan zou investeren vanuit de financiële afdeling gezien toch geen probleem zijn.
- Gebrek aan vertrouwen in de overheid.
- Geen kennis van de wet en de mogelijkheden, dit kan ik mij nauwelijks voorstellen met alle publicaties in de afgelopen jaren.
Ergo, er dient overwogen te worden of het hele circus dat nu via belastinggeld opgetuigd wordt om te dwingen en te controleren wel een verstandige keuze is. Het geld en de menskracht kan vermoedelijk veel zinvoller elders ingezet worden.
Een maatregel die wellicht helpt is de energietarieven voor bedrijven niet te laten dalen met toegenomen gebruik, maar om deze in eerste instantie gelijk te houden resp. te laten stijgen met toegenomen gebruik. Eenvoudig te implementeren en geen enkele controle nodig.