Defensiewet

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 7 oktober 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het Voorstel van wet van de leden Stoffer, Valstar en Boswijk inzake een Defensiewet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Afspraak is afspraak, wat dat betreft is het niet meer dan normaal om die 2% als minimum aan te houden.

Maar het is geen verstandige afspraak. Hoe meer wordt geïnvesteerd in wapens en hoe geavanceerder ze zijn, hoe sterker de impliciete boodschap dat wapengebruik in bepaalde situaties oké is. En wat zo'n boodschap met sommige mensen doet, weten we van de school shootings in Amerika. Zo iemand zal maar net een van de hoofdrolspelers op het wereldtoneel zijn.

Ik vind de timing van dit voorstel verrassend: precies tijdens de oorlog in Oekraïne, waarin Poetin c.s. het lijken te gaan afleggen tegen de internationale eendracht en de wilskracht van de Oekraïense bevolking. Dat veel landen beneden de afgesproken 2% aan militaire uitgaven zitten blijkt geen doorslaggevende factor te zijn. Logisch zou zijn om dit tegenvoorbeeld tegen het vermeende belang van die 2% aan te grijpen als argument om die norm waar toch al haast niemand zich aan hield definitief naar de prullenmand te verwijzen.

Als je naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne iets extra's wilt doen om de internationale veiligheid te versterken, maak je dan sterk voor morele steun aan de Russische burgers die door de huidige machthebbers monddood zijn gemaakt. Nederland had bijvoorbeeld al in een vroeg stadium de door de Russische oppositie gevraagde maatregelen tegen Valery Gergiev kunnen nemen. Puur om deze reden: dat de Russische oppositie erom vroeg. Dat de EU het Russische toeristen moeilijker en dienstplichtigen zelfs onmogelijk maakt om een visum te krijgen zijn geen briljante maatregelen om de Russische machthebbers te isoleren en aansluiting te zoeken bij de Russische bevolking.

Meer algemeen zou de internationale gemeenschap moeten streven naar afschalen van het wereldwijde wapenarsenaal en opschalen van de middelen om oorlogsdenken (oftewel destabiliseren door spanningen te cultiveren) uit te bannen ten gunste van samenwerking (oftewel stabiliseren door spanningen weg te nemen). Niet alleen om oorlog te voorkomen maar ook en vooral om de wereld in vredestijd voor iedereen een stukje mooier te maken om in te leven.

Oorlogen komen niet uit de lucht vallen, ze komen voort uit onvrede ergens over. Onvrede verdient altijd oplossingsgerichte aandacht, ook als die onvrede niet tot een gewapende uitbarsting heeft geleid of dreigt te leiden. Alleen door te investeren in werkende alternatieven voor het recht van de sterkste kunnen we de middeleeuwen definitief achter ons laten.