Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | mevrouw J.P. Schram |
---|---|
Plaats | Amstelveen |
Datum | 17 februari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Alle vluchten moeten flink zwaarder belast worden, maar langere vluchten stoten meer CO 2 uit. Voor die kosten draait de maatschappij op. Wat mij betreft betaalt de vervuiler.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Hoewel korte vluchten iets minder vervuilend zijn dan lange vluchten, vind ik toch dat ook korte vluchten zwaarder belast moeten worden. Ik ben al sinds 62 jaar een omwonende van Schiphol. De geestelijke- en lichamelijk gezondheidsschade door de vervuiling en herrie van Schiphol heeft ondraaglijke vormen aangenomen. Vanaf baan 9 stijgen enorme vliegtuigen op vanaf baan 9 en komen op een hoogte van nog geen 400 meter, met een geluidssterkte van rond de 85 decibel (info van de explane app) over onze woonwijk vliegen. De gezondheidsschade mogen we zelf betalen middels ons eigen risico, het zwarte fijnstof mogen wij wegpoetsen en Schiphol krijgt alle winst. Ik nodig jullie uit eens een weekendje in onze tuin te komen zitten. En op de dooddoener "Ga dan in Friesland wonen." zeg ik altijd: "Hebben we in hier dan geen onderwijzers en artsen nodig?" Het is toch alsof ik word verdreven van de grond waar ik geboren ben.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Alle vluchten moeten flink worden belast. Andere, schonere vormen van vervoer moeten meer rendabel worden dan vliegen.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Ik vind dat er belasting moet worden geheven op de lengte van de vlucht. Dus per kilometer belasten.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Nee, ik vind dat vluchten van mensen die hier overstappen (de hub-functie) veel hoger moet worden belast. Eigenlijk vind ik dat die 40 % vluchten die bestaan uit transferpassagiers hier niet meer mogen landen en opstijgen. Nederland is een veel te klein land om zoveel overlast door die vluchten op te kunnen vangen. Verder zou ik het eerlijk vinden als de CO-2 uitstoot van vliegtuigen ook boven de 900 meter wordt berekend. Wat ik ook lastig vind is dat BAS niet eerlijk met zijn gegevens is. Wanneer hier een vliegtuig precies boven ons huis op 300 meter opstijgt zeggen zij dat dit vliegtuig op een kilometer afstand van ons huis zit. Ik heb daar veel filmpjes van. Wellicht interessant om te bekijken.