Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | ing. P.P. Solkesz |
---|---|
Plaats | Willemstad, Curacao |
Datum | 19 februari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Pure symboolpolitiek! In plaats van alles dood te reguleren, dient men juist vol in te zetten op innovatie. Dit binnen alle sectoren en zeker daar waar grootvervuilers actief zijn. Niet alleen in NL (als eeuwige braafste jongetje van de klas) maar eens te meer op Mondiaal niveau en dan te beginnen in India, China, Rusland, daar waar de winst relatief de minste inspanning vergt en de opbrengt het grootst. Daarbij als de beleidmakers dan toch niet anders willen en de vliegtax door willen drukken, dan dient daar zeker een uitzondering te komen voor alle delen binnen het Koningrijk der Nederlanden. Of wil met dan iedereen die daar zijn/haar domicile heeft, terugkomt naar NL en ook een huis opeist en werk wil? Kortom; slecht plan!
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ook hier verschillen de inzichten. Vliegen blijft één van de schoonste middelen van vervoer als ALLE elementen worden meegenomen en men zich verschoont van doelrekenen. Ook hier geldt weer 'innoveren', innoveren' en nogmaals 'innoveren'. Belasting op mobiliteit maakt het een goed voor the richt and the famous en schaadt de economie!! Geeft allemaal niets, gewoon jezelf als NL buitenspel zetten door belastingheffing en vervolgens klagen dat het allemaal minder, minder, minder wordt en we terugvallen in the dark ages met alle nare gevolgen van dien.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee!
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Alle landen binnen het Koningrijk der Nederlanden.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Simpelweg géén belasting op vliegen om zogenaamd gedrag te beïnvloeden. Gedrag wordt idd wel degelijk beïnvloed, enkel negatief. Men helpt op deze manier alles om zeep en dan rest de vraag 'wat te doen met het opgehaalde geld?' Dat als met succesvol is, steeds minder wordt en op die manier dus steeds minder bijdraagt. Hoe wordt dit vervolgens besteed? En als de opbrengst steeds minder wordt en men zich toch de voorgaande jaren rijk heeft gerekend, verzint men dan een nieuwe maatregel om domweg het geld te kunnen ophalen? Zeker in het verleden is dit gebleken.