Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Lelystad
Datum 17 januari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Pas als deze belasting mondiaal wordt toegepast is dit een goed idee. Als de (verhoogde) belasting alleen in Nederland wordt toegepast voorzie ik verplaatsing van het probleem. Reizigers zullen uitwijken naar buitenlandse luchthavens waardoor Nederlandse bedrijven inkomsten mislopen.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nederland zou eerst met de omringende landen moeten zorgen voor een betrouwbare, betaalbare en snelle verbinding via spoor en wegennet. Zolang dit er niet voldoende is, is iedere vorm van (extra)belasting een slecht plan.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Zeer lange vluchten zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nederland waardoor het vestigingsklimaat in Nederland aanzienlijk wordt verbeterd. Die lange vluchten zijn voor luchtvaartbedrijven noodzakelijk om goede winsten te kunnen maken. Indien die verre vluchten vanuit Nederland extra belast worden zullen vele passagiers de hub Schiphol vermijden en gebruik maken van concurrerende hubs in Europa of midden-oosten. Ook hier zullen er meer vluchten via buitenlandse luchthavens uitgevoerd worden, waardoor BV Nederland inkomsten mist terwijl de gevreesde uitstoot blijft. Zolang er geen mondiale overeenkomst is zou men niet tot belastingheffing als instrument moeten kiezen. Er wordt dan door de Nederlandse overheid een niet level playing field gecreëerd, wat uiteindelijk zelfs negatieve gevolgen zal hebben op het vestigingsklimaat.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Geen belasting op luchtvaart zolang het niet mondiaal wordt toegepast.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Sowieso moet je transfer passagiers geen belasting laten betalen ivm verplaatsen naar concurrenten van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen terwijl de gevreesde milieubelasting blijft bestaan, echter verplaatst wordt naar een ander land.
Zolang de belasting op luchtvaart niet overal ter wereld wordt ingevoerd creëert het alleen maar een non-level playing field en komt het bestaansrecht van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen in gevaar en krijgen de buitenlandse concurrenten alleen maar meer kansen. Concurrenten uit met name het Midden-Oosten waar men slechtere werkomstandigheden en sociale normen er op na houdt dan in Nederland. Daarnaast krijgt het verbeteren van het milieu in landen uit Midden-Oosten een stuk minder aandacht. Al met al is het een slecht plan om belasting te heffen en te verhogen.
De Nederlandse overheid zou wel kunnen overwegen om luchtvaartmaatschappijen die aantoonbaar bezig zijn met verbetering tbv milieu en vergelijkbare normen hebben mbt arbeidsomstandigheden en op sociaal vlak zoals gewenst in Nederland kunnen bevoordelen/belonen. Het wordt tijd dat de luchtvaart van de overheid en publiek positieve aandacht krijgt ipv negatieve aandacht. Men zou een stuk voorzichtiger met Nederlandse luchtvaart om moeten gaan. Zodra er in dit land geen bestaansrecht meer is nemen de Midden-Oosten carriers het over, hebben we hier wel de lasten en niet de lusten terwijl de uitstoot blijft of zelfs verergerd. Bezint eer ge begint.