Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | R. Smit |
---|---|
Plaats | Cuijk |
Datum | 29 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Niet voor economy class, wel voor business en first class.
Economy class passagiers zijn veelal zeer prijsbewust en zullen dus alternatieven zoeken als ze zwaarder aangeslagen worden. Die alternatieven zijn bijvoorbeeld vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven of een zelf transfer in een land zonder vliegbelasting. Daardoor is vliegbelasting voor economy class niet effectief, om concurrerend te blijven kan deze het best afgeschaft worden. Business en first class passagiers daarentegen kijken niet op een dubbeltje dus die mogen best hoog aangeslagen worden.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Alleen als er een redelijk alternatief bestaat, wat voor veel bestemmingen binnen 500 kilometer niet het geval is. Kijk hier bijvoorbeeld naar Britse bestemmingen, alleen voor Londen bestaat een redelijk alternatief (hoewel onvoldoende capaciteit), voor andere bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk is dit niet het geval.
Ook hier geldt weer dat business en first class passagiers best hoog aangeslagen mogen worden terwijl economy class passagiers moeten worden ontzien. Dit om te voorkomen dat zij de belasting ontduiken door met een omweg te reizen. Daar is niemand bij gebaat. Business en first class passagiers zullen dit niet snel doen, economy class passagiers wel.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Zie vraag 1.
Zeker bij lange vluchten wordt het heel aantrekkelijk om de belasting te ontduiken middels een zelf transfer in een land waar geen vliegbelasting geheven wordt. Het zijn met name economy class passagiers die dit soort toeren uithalen, zij zijn zeer prijsbewust en moeten dus worden ontzien. Business en first class passagiers kijken met name naar het reisgemak en zullen daarom een extra heffing voor lief nemen terwijl dit bij economy class passagiers niet het geval is.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee.
Er moet niet naar landen gekeken worden maar naar individuele bestemmingen. Ook hier geldt weer dat mensen de trukendoos open trekken om de belasting te ontduiken (buitenlandse vertrekluchthaven, zelf transfer in een land zonder vliegbelasting, etc). Maar het zijn vooral economy class passagiers die dit doen, business en first class passagiers niet. Daarom zouden economy class passagiers vrijgesteld moeten worden van vliegbelasting terwijl business en first class passagiers extra hoog aangeslagen worden.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
De vrijstelling voor transferpassagiers moet blijven, zij hebben immers al vliegbelasting betaald in hun land van vertrek. Verder moeten in mijn ogen economy class passagiers vrijgesteld worden om te voorkomen dat zij extra afstanden gaan reizen om de belasting te ontduiken, het belasten van deze passagiers zal er enkel voor zorgen dat zij alternatieven gaan zoeken. Vliegbelasting zou alleen van toepassing moeten zijn op business en first class passagiers.