Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Huizen |
Datum | 18 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee, Voor intercontinentaal vervoer zijn passagiersschepen het enige alternatief en die gebruiken, ondanks hun lage snelheid, over dezelfde afstand per passagier zeven keer zoveel energie als een vliegtuig.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee. Ook voor korte vluchten gaat dit geen voordeel geven voor de uitstoot. De alternatieven daar zijn de auto of de HSL en die laatste gebruikt per passagier net zo veel energie als een vliegtuig.
De HSL doet het op klimaatgebied alleen beter dan het vliegtuig wanneer gebruik wordt gemaakt van stroom uit kerncentrales. Wat bij de TGV en de Eurostar inderdaad het geval is.
Maar dan nog moeten er minstens 9 miljoen reizigers per jaar, dus 25.000 reizigers per dag, gebruik van maken, want anders gooit de uitstoot die het gevolg is van bouw en onderhoud van de uitgebreide infrastructuur, met vaak veel tunnels en bruggen, alsnog roet in het eten en is het vliegtuig toch de betere oplossing. Een HSL is in slechts weinig situaties beter dan het vliegtuig en zelfs dan zijn de kosten die er mee gemoeid zijn extreem hoog voor een zeer beperkt klimaatvoordeel.
Ook de auto is geen goed alternatief op continentale afstanden zoals op vakantie naar de Middellandse Zee, want een auto gebruikt per reiziger alleen minder energie dan de nieuwste generatie vliegtuigen wanneer er meer dan drie personen in de auto zitten. Al moet je dan wel rustig rijden, er geen caravan achter hangen, en zeker niet met een camper gaan.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee, zie ook antwoord 1.
Dit soort maatregelen doen niets positiefs voor de uitstoot. Het brengt alleen meer geld in de schatkist van het rijk. Maar dat zal op gegeven moment tegenvallen omdat mensen dan via het buitenland deze reizen gaan maken.
De bevolking groeit, daarom alleen al is het beperken van vliegen onhaalbaar.
Maar wellicht zit hier een ideologisch argument achter en vindt men in Den Haag dat mensen niet meer mobiel mogen zijn. Daarmee ontneem je de vrijheid van reizen. Wees daar dan eerlijk over. Voor het klimaat doet dit in ieder geval niets. Pure beeldvorming .
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, zie mijn eerdere antwoorden.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Ik vind dat er sowieso geen verdere verhoging van de vliegbelasting moet komen.
De belasting is nu al te hoog.