Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | E. Theunissen |
---|---|
Plaats | Heerlen |
Datum | 25 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee, een dergelijke maatregel zal reizigers alleen maar de grens over drijven. Op Schiphol zullen de effecten hiervan misschien verwaarloosbaar zijn vanwege de relatief grote afstand tot de landsgrenzen en buitenlandse luchthavens, maar voor bijvoorbeeld Maastricht-Aachen Airport zou dit de doodsteek zijn. Alternatieven als Luik en Keulen zijn prima te bereiken en significant goedkoper. Maastricht-Aachen Airport zou al zijn passagiers verliezen en op de fles gaan. Dat maakt de regio Zuid-Limburg, die het toch al moeilijk heeft, er niet aantrekkelijker op.
Het zou wat anders zijn als dit Europees toegepast zou worden waarbij op buitenlandse luchthavens het zelfde belastingtarief zou gelden als in Nederland. Daarmee wordt een gelijk speelveld behouden. Maar als alleen Nederland de vliegbelasting verhoogt en het buitenland niet zal dit met name in de grens regio's leiden tot economische teloorgang.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee, zoals ik bij vraag 1 al aangaf zal het enige effect van zo'n maatregel zijn dat mensen de grens over gaan om van daar af te vliegen. Op Schiphol zal het effect nog meevallen vanwege de relatief grote afstand tot de landsgrenzen maar met name in de grens regio's zou iedereen voor een buitenlandse vertrek luchthaven kiezen voor dergelijke reizen. Denk aan minstens alles ten oosten en zuiden van Eindhoven, wat precies in het midden van de driehoek Amsterdam-Brussel-Düsseldorf ligt. Hier vanuit Zuid-Limburg ben je zelfs sneller in Frankfurt dan op Schiphol. Verre reizen worden nog altijd gemaakt alleen wordt hiervoor niet meer voor Schiphol gekozen, voor minder geld stap je op Frankfurt bij Lufthansa aan boord. KLM heeft het nakijken.
Nogmaals, het zou wat anders zijn als dit Europees geregeld zou worden zodat in het buitenland het zelfde tarief zou gelden. Maar zo lang er verschillen in tarief zitten zal dit leiden tot marktverstoring, Nederlanders weten dan ineens de buitenlandse luchthavens wel heel goed te vinden.