Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hooglanderveen
Datum 17 januari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ik vind dat we meer moeten denken aan het strategisch belang van een goede bereikbaarheid van ons land als knooppunt en handelsnatie. Kijk eens wat het ons allemaal brengt of zou kunnen brengen op veel meer domeinen dan alleen bereikbaarheid.
Ook moeten we om ons heen kijken naar andere landen in de buurt of grote hubs die met Schiphol concurreren en daar ons beleid op/mee af stemmen. We moeten Schiphol en de luchtvaartsector in staat stellen om, op zijn minst, eerlijk te concurreren met andere hubs. Voor mijn gevoel hebben we iets moois in handen dat vele partijen na proberen te maken. En wij proberen het zelf kapot te maken.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Volgens mij zijn de getallen een stuk genuanceerder dan hierboven beschreven. Als je de lifecycle (inclusief productie en onderhoud over levensduur van alle betrokken middelen in het vervoersproces) uitstoot en overlast eerlijk vergelijkt van verschillende vervoersmiddelen (trein, bus, boot of vliegtuig) en dan ook zou afzetten tegen een commercieel belang van kortere reistijd, dan komt de luchtvaart ineens een stuk minder negatief uit de bus. Daarnaast heb je nog alle innovatieve spin-offs uit de luchtvaart die elders in de economie ook toegepast worden.

We zetten luchtvaart in het verdom hoekje, want dan kunnen we laten zien dat we hard en streng bezig zijn met verduurzamen, althans, zo lijkt het. We verjagen het ‘probleem’ helaas slechts naar buiten de grenzen van ons kleine landje. Natuurlijk moeten we als welvarend land een voortrekkersrol hebben en het goede voorbeeld geven, maar dat kan ook op andere manieren (meer SAF faciliteren en verplichten bijvoorbeeld)

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, de commerciële/economische drang van de partijen die die vluchten uitvoeren is meer dan groot genoeg om dat soort vluchten zo snel mogelijk te verduurzamen zodra de techniek er is. Nog meer druk maakt het onhaalbaar of onveilig.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Je zou kunnen overwegen om landen die zelf weinig doen aan verduurzamen een hoger tarief te geven.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Transferpassagiers stellen ons als klein landje in staat om zo’n goede internationale bereikbaarheid te hebben. Als je die weet weg te jagen, raak je vanzelf de bereikbaarheid kwijt omdat het dan niet meer rendabel is om veel van die bestemmingen open te houden.