Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Spijkenisse |
Datum | 17 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee, ik ben van mening dat het zwaarder belasten van lange vluchten (>2.500 km) onzinnig is. Door dit beleid stimuleren we passagiers om juist meer korte vluchten te nemen om via luchthavens in andere landen over te stappen waar deze belasting niet van toepassing is. Dit verplaatst het probleem slechts naar het buitenland, terwijl de CO2-uitstoot en milieuschade uiteindelijk hetzelfde blijven. Bovendien positioneren we ons als het "beste jongetje van de klas" zonder dat we daadwerkelijke vooruitgang boeken op het gebied van klimaatimpact. Dit beleid werkt contraproductief en benadeelt bovendien onze eigen luchtvaartsector, wat zowel economisch als strategisch schadelijk kan zijn.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, ik vind dat zeer korte vluchten (<500 km) zwaarder belast mogen worden in de vliegbelasting, mits de overheid zorgt voor een passend en betaalbaar alternatief, zoals de trein. Op dit moment is de trein vaak aanzienlijk duurder dan vliegen, waardoor reizen naar bestemmingen zoals Brussel, Parijs of Londen voor veel Nederlanders onbetaalbaar wordt. Dit zou het geluk van reizen wegnemen voor de gemiddelde Nederlander en reizen enkel toegankelijk maken voor de allerrijksten. Tegelijkertijd raakt een hogere vliegbelasting de rijkste Nederlanders nauwelijks, omdat een prijsverhoging van bijvoorbeeld €100 voor hen geen verschil maakt. Een eerlijke en duurzame aanpak moet hand in hand gaan met het toegankelijk houden van alternatieven voor iedereen.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee, ik ben van mening dat zeer lange vluchten (>10.000 km) niet extra belast moeten worden in de vliegbelasting. Het gevolg van zo’n maatregel is dat passagiers losse tickets gaan boeken naar landen waar deze belasting niet geldt, om daar vervolgens over te stappen of een nieuw ticket te kopen naar hun verre bestemming. Dit bevoordeelt grote internationale hubs zoals Dubai en vergroot hun marktaandeel, terwijl het onze eigen luchtvaartsector schaadt. Bovendien leidt deze aanpak tot meer opstijgen en landen, wat juist een hoger brandstofverbruik en meer uitstoot veroorzaakt dan een directe vlucht vanaf Amsterdam. Uiteindelijk werkt dit beleid averechts en draagt het niet bij aan het verminderen van de totale uitstoot.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, ik ben van mening dat er geen verschillende tarieven moeten worden gerekend voor specifieke landen of gebieden op basis van hun afstand tot Nederland. Het invoeren van zulke uitzonderingen creëert alleen maar meer complexiteit en onduidelijkheid, en kan leiden tot willekeurige of oneerlijke beslissingen. Bovendien zou dit kunnen resulteren in economische en politieke spanningen, afhankelijk van welke landen of gebieden voor een lager tarief in aanmerking komen.
Een systeem waarbij de vliegbelasting afhankelijk is van afstandsgrenzen is al problematisch, omdat het bijvoorbeeld landen of gebieden kan splitsen in verschillende belastingcategorieën, wat ongewenste effecten heeft. Het toevoegen van uitzonderingen op basis van criteria zoals EU-lidmaatschap of overzeese status vergroot alleen maar de bureaucratie en kan leiden tot misbruik of onevenredige bevoordeling van bepaalde regio's. Een eenvoudige, uniforme aanpak is eerlijker en voorkomt ongewenste neveneffecten.
Kortom, het idee is onwerkbaar en leidt tot meer problemen dan het oplost.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Nee, ik ben van mening dat geen enkele passagier of vlucht extra belast moet worden in de vliegbelasting. In plaats daarvan moeten we ons richten op het aantrekkelijker en betaalbaarder maken van alternatieven, zoals treinreizen of andere duurzame vervoersmiddelen. Door deze alternatieven goedkoper en toegankelijker te maken, zullen mensen vanzelf minder geneigd zijn om het vliegtuig te nemen, vooral voor korte afstanden waar duurzamere opties beschikbaar zijn.
Het opleggen van extra belastingen leidt vooral tot hogere kosten voor passagiers, zonder dat dit direct bijdraagt aan een duurzame oplossing. Dit maakt reizen minder bereikbaar voor de gemiddelde burger en zorgt ervoor dat alleen de meest welgestelde passagiers kunnen blijven vliegen. Een effectieve aanpak zou moeten bestaan uit het investeren in duurzame infrastructuur en betaalbare alternatieven, in plaats van het verder belasten van passagiers of specifieke soorten vluchten.