Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam S Sier
Plaats Oudkarspel
Datum 22 januari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee, het idee ‘de vervuiler betaald’ is prima maar op deze manier drijf je de Nederlandse ( en buitenlandse overstappers ) bewust buiten de grenzen van Nederland en dáár hoeven ze deze extra belasting NIET te betalen maar de vervuiling wordt er niet minder van! Deze wordt alleen buiten de Nederlandse grenzen ‘geloosd’.
Het enige resultaat wat bereikt wordt is dat de Nederlandse economie (belasting) geld misloopt en dat er straks veel ontslagen zullen gaan vallen bij Schiphol gerelateerde bedrijven.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Alweer nee, zie ook commentaar vraag 1. Op EU gebied is er al een vliegbelasting: als er al een verhoging moet komen doe dit dan voor álle vliegmaatschappijen wereldwijd zodat het concurrentievlak niet nog verder ten nadele van de Nederlandse vliegmaatschappijen helt.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee. Eerst voor álle vliegmaatschappijen wereldwijd dezelfde extra tax en niet concurrentievervalsing ten nadele van je eigen land bevorderen.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee! Alsof er op deze afstanden niet dezelfde uitstoot zou zijn??? Of: alsof er schijnbaar stikstofongelijkheid zou zijn voor sommigen: iedereen is gelijk toch of ‘sommigen zijn meer gelijk dan anderen?’ ( vrij naar Animal Farm)

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Alle soorten vluchten en passagiers moeten WERELDWIJD door alle regeringen gelijk worden belast. Stop met altijd maar haantje de voorste willen zijn! In dit geval zal dat zeker resulteren in een dalende werkgelegenheid in de luchtvaartsector plus daaraan verwante banen en niet in een wereldwijde vermindering van stikstofuitstoot. Mensen blijven ( steeds meer) vliegen en vertrekken gewoon vanuit Duitsland of België. Die landen lachen zich rot om ons.