Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Eindhoven |
Datum | 17 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Een logisch gevolg, want lange vluchten stoten nu eenmaal veel meer CO2 uitstoot uit dan korte vluchten. Wel ben ik van mening dat het binnengekomen geld ten goede moet komen aan duurzaamheidsinitiatieven in de luchtvaart, zoals onderzoek bij universiteiten naar duurzame luchtvaart of de ontwikkeling van duurzame brandstoffen.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Alhoewel dit logisch klinkt, is het effect waarschijnlijk klein. Nu al pakken weinig mensen vanuit Nederland het vliegtuig naar Brussel, de vliegtuigen worden voornamelijk gebruikt door passagiers die overstappen van/naar een langere vlucht op Amsterdam. Point-to-point verkeer naar Brussel via de lucht is er nauwelijks, de auto of trein is veel interessanter (ook qua tijd, want op een luchthaven moet je er ruim van tevoren zijn).
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Tot op zekere hoogte. Ja, langere vluchten hebben meer impact op het milieu, maar vergeet niet dat bij een te hoog tarief voor lange vluchten, meer mensen zullen kiezen voor een optie met overstap. Als men bijvoorbeeld via een overstap in Parijs naar Azië vliegt, zit de vliegbelasting op een laag/Europees tarief, maar de impact op het milieu is altijd groter bij een reis met overstap dan een directe vlucht van Schiphol naar Azië. Eigenlijk zou de overheid juist moeten stimuleren om zo veel mogelijk directe vluchten te pakken (zonder overstap), en ik vrees dat een hogere belasting voor ultralange vluchten hierbij averechts zal werken.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Logisch is om het Caribisch deel van het Koninkrijk (en wellicht Suriname) onder een lager tarief te laten vallen, vooral omdat hier ook veel VFR verkeer is (visiting friends and relatives). Daarnaast is de ontwikkeling van de eilanden afhankelijk van het aantal inkomende toeristen.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Ik ben het ermee eens dat transferpassagiers worden uitgezonderd van belastingen. Wanneer vluchten van KLM te duur worden voor transferpassagiers, zullen potentiële passagiers er niet voor kiezen om niet/minder te vliegen, ze zullen enkel kiezen voor een ander overstappunt zoals Parijs, Londen, Frankfurt, Istanbul (die wellicht meer totale vliegkilometers vereisen en dus meer CO2 uitstoten). Daarnaast zal een vliegbelasting van transferpassagiers ervoor zorgen dat minder passagiers voor KLM vluchten kiezen (maar voor andere airlines), wat ten koste gaat van de netwerkkwaliteit van KLM en de connectiviteit van ons land.