Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Rotterdam |
Datum | 18 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee. Juist andersom.
Voor langere afstanden is niet altijd alternatief vervoer mogelijk. Korte afstanden wel. Dus deze vluchten zijn letterlijk overbodig. Al deze co2 uitstoot en geluidsoverlast, fysieke ruimte inneming, ofwel alle maatschappelijke kosten, zijn onnodig.
Korte afstanden veel hoger belasten of zelfs verbieden voor bestemmingen binnen 2-3 uur vliegen is daarmee logisch ontmoedigingsbeleid dat ook nog eens goed voor milieu en mensen hun leefomgeving is.
Overigens verdienen alle ook langere vluchten enorme belastingtarieven: ook een vlucht naar vakantiebestemmingen ver weg zoals Bali is onwaarschijnlijk goedkoop. Lijkt op aanmoediging beleid en gratis reclame voor luchtvaartmaatschappijen die zich waarschijnlijk rot lachen om de steun die ze al jaren krijgen tov rail bijv.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
JA JA JA zie mijn antwoord op vraag 1
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee niet perse - niet “er” maar wel fiks belast net als rest vluchten: allemaal flink omhoog. Korte vluchten t meeste. En zon en zaakbestemmingen. Die laatste categorie heeft digitale meetingsspace waar nog meer op ingezet kan worden.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee. Zou snel niet fair zijn of worden uitgelegd. Met welke reden?
Als land onveilig wordt bevonden of tijdelijk geïsoleerd door internationale gemeenschap, kan vlucht gecanceld worden.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Transfer wel belasten: schade impact vervuiling betalen waar deze plaatsvindt: dat is dus ook op de overstappunten.
Lichter gewicht ook belasten. Lijkt me de privéjets business: ook zij veroorzaken geluidsoverlast, nemen ruimte in, verbranden energie: betalen dus.
Verder: Kom op belastingdienst. Dat moet je toch kunnen regelen met elkaar. “Het is complex” wordt erg (imo veel te) snel geroepen bij overheid. Niet als leuke uitdaging we zetten tanden erin natuurlijk!, maar als n knelpunt en tactische vertragingstechniek. Totale onzin vaak. Dit zeg ik als ambtenaar (die zich aan deze on creatieve en wat luie opstelling enorm ergert). Dus: lekker oplossen en doen. Zij jullie slim genoeg voor.