Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Dhr PT Steensma |
---|---|
Plaats | Leeuwarden |
Datum | 19 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Het principe is logisch in eerste instantie. Echter, het is lastig om dit daadwerkelijk te achterhalen, want als iemand een losse ticket naar London boekt bijvoorbeeld en vanaf hier een lange vlucht maakt, betaalt deze passagier niet de belasting. Terwijl een passagier die rechtstreeks een lange vlucht vanaf Nederland maakt, dan wel hoger belast wordt. Hiermee raak je alleen de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, vooral KLM. Dit kan er zelfs voor zorgen dat mensen onnodig extra vlucht maken omdat dat goedkoper is door een lagere belasting.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Een maatschappij moet zelf bepalen wat voor vluchten er worden aangeboden. In eerste instantie lijkt dit logisch, maar maatschappijen bieden niet voor niks dit soort vluchten aan, omdat ze nodig zijn voor de inter continentale vluchten. Het geval is dat alternatieve reismogelijkheden niet toerijkend zijn. Verder is eventuele elektrificatie of het vliegen op waterstof in de toekomst eerst alleen mogelijk op korte afstanden, waardoor je deze ontwikkelingen ook weer afremt. Ook naar Londen bijvoorbeeld, is de trein niet een goed alternatief, waar de tarieven veel te hoog zijn en Eurostar de slechtste trein operator is van Europa. Als er eerst naar het verbeteren van dit soort alternatieven wordt gekeken, gaan luchtvaartmaatschappijen vanzelf deze korte vluchten stoppen en meer samenwerken met treinmaatschappijen. Denk aan KLM/Skyteam met Eurostar en Trenitalia. Want hèt is ook voor de luchtvaartmaatschappijen zo dat de beter de waardevolle slots kunnen inzetten op verdere bestemmingen met grotere vluchttuigen.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Dit is het zelfde als eerder benoemt, je zorgt er dan voor dat mensen van of via andere bestemming gaan vliegen, omdat dit dan te veel gaat schelen. Dan loop je volgens mij je doel volledig voorbij en raak je je eigen economie en werkgelegenheid.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Ik vind sowieso niet dat er een extra differentiërende belasting moet komen op langere vluchten, door de redenen eerder benoemd. Deze differentiatie zorgt weer voor meer administratie en kan er toe leiden dat mensen alternatieve vlucht routes maken. Bijvoorbeeld mensen die naar Mexico willen, gaan dan vliegen via Curaçao, en dan overstappen omdat dat dat wellicht heel veel geld kan schelen voor de vliegtax. Dit zorgt ervoor dat mensen niet de directe vlucht met KLM kiezen, waardoor weer onze eigen economie wordt geschaad.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
We moeten er niet voor zorgen dat Amsterdam niet aantrekkelijk is voor transfer passagiers, want dan stort het gehele netwerk van KLM in! Ik denk dat de huidige situatie toereikend genoeg is, aangezien geen enkel land in de EU, al een vliegtax heeft van ongeveer €30 per ticket. Ik zou vooral focussen op business class reizigers, aangezien ze veel meer uitstoten in vergelijking tot economy class passagiers. In business class zitten toch vaker zakenreizigers, waar geld minder een rol speelt.