Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam RS Van Maarseveen
Plaats Amsterdam
Datum 14 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Neen, dit is enkel bedacht vanuit het oogpunt dat wij als kleine speler invloed kunnen uitoefenen op de uitstoot van de globale luchtvaart. Hoe nobel ook, belasting op vluchten vanuit nederland gaat niets veranderen aan de vraag, in welke voorzien gaat worden vanuit andere landen. Dit betekent groter ongemak en hogere kosten voor de nederlander om via bijvoorbeeld UK te reizen, waarna men het goedkoper naar bijvoorbeeld Thailand kan vliegen.
Misschien kan Nederland zorgen dat we de economie beter kunnen laten draaien, zodat we écht kunnen innoveren om het luxe-product: vergroening, te kunnen betalen. Op dit moment zitten we totaal klem tussen de wens van een kleine groep en het belang van de grote.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, get feit dat iemand ervoor kiest om naar een bestemming te gaan binnen 500 kilometer zou een vrij keuze moeten zijn en ook hoe diegene daar komt. Parijs is goed bereikbaar maar bijvoorbeeld stuttgart is met de trein een crime en het vliegtuig is daar een prima alternatief voor. Het ideologische idee dat we de luchtvaart een halt toe kunnen roepen is hollands wensdenken enkel gebaseerd op een kleine groep ontevreden nederlanders die in de huidige tijd van overvloed een bot hebben gekregen om in te bijten.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Neen, dit wordt omzeild, bijvoorbeeld via UK, Dubai, Istanbul of andere luchthavens dichtbij. Dit betekent enkel meer kilometers vliegen per persoon en meer tijd om hetzelfde doel te bereiken. Gratis vakanties in drenthe gaan mensen niet belemmeren om de wereld te willen ontdekken, dit is een naïeve gedachte.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Het is arbitrair. Mijns inziens is het grotere doel is het belemmeren van de reiziger, en waarschijnlijk het verhogen van de belastinginkomsten. Beide gaan succesvol zijn ongeacht het antwoord op deze vraag.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Vanuit een nederlands perspectief is het antwoord gelijk belasten. Echter het belasten van transfer passagiers is het simpelweg omleiden van deze passagiers naar andere luchthavens welke dit niet belasten. Het betekent het vrijwillig de nek omdraaien van een industrie waarin Nederland pionier is geweest en wat onze economie geholpen heeft groot te maken. Maar tijden veranderen en inmiddels is economisch destructief handelen ook typisch Nederlands en inmiddels cultureel erfgoed.