Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 16 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Langere afstanden /vluchten moeten belast worden, net als business class en veelvliegers.
Business class stoelen kunnen zwaarder worden belast.
Veelvliegers kunnen steeds zwaarder worden belast naarmate ze meer vliegen.
Overstappers zijn heel vaak mensen die ver vliegen. Belasten van overstappers moet!
Uitstoot van CO2 moet worden doorbelast.
Stop met andere belastingvrijstellingen.
Belast u de gehele vliegindustrie voor de kosten van klimaatverandering, milieuvervuiling door schadelijke uitstoot van uitlaatgassen, koolmonoxide , stikstofoxide en allerlei andere kankerverwekkende stoffen die zorgen voor onnodig hoge kosten van de gezondheidszorg.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Zie het antwoord hierboven. Dat geldt voor alle vluchten.
Zeer korte vluchten zouden verboden moeten worden, net als in Frankrijk.
Stop met het faciliteren van overstappers; zij komen deels via korte vluchten naar Schiphol.
De hub stoppen lost het probleem voor een groot deel op. Alle Nederlanders kunnen dan met het vliegtuig op vakantie blijven gaan als ze dat willen.
En het kost niets om de hub te stoppen, die mensen besteden niets (hooguit een kop koffie op Schiphol) en ze betalen geen belasting.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Zie het antwoord hierboven.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Zie het antwoord hierboven. Wat een vage vragen. Waarom niet gewoon concreet. Hieronder wel wat realistische en concrete suggesties om geld op te halen:
- ga eindelijk eens een accijnsheffing op kerosine heffen;
- verhoog de co2 heffing;
- stop met alle andere vrijstellingen voor de luchtvaart;
- belast langere vluchten zwaarder;
- belast veelvliegers cumulatief steeds zwaarder;
- belast dure businessclass stoelen hoger;
- zorg dat niet wij als burgers, maar de luchtvaart betaalt voor de door hun veroorzaakte klimaatverandering, milieuvervuiling en gezondheidsschade met daaruit voortvloeiende kosten;
- belast overstappers extra, zodat overstappen niet meer interessant is;
- STOP DE HUB. Dat levert een enorme kostenbesparing op op allerlei gebieden, direct en indirect. De hub levert alleen wat op voor KLM. Maar KLM wordt in leven gehouden met ONS belastinggeld. En dat terwijl dat bedrijf zoveel materiële en immateriële schade veroorzaakt voor heel veel mensen in Nederland. De hub levert geen enkel financieel voordeel op, het kost alleen maar geld.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
- De vliegbelasting moet geen uitzonderingen kennen die geen belasting betalen, dus alle vluchten en alle passagiers moeten belasting betalen;
- Overstappers moeten extra worden belast;
- Veelvliegers moeten cumulatief steeds zwaarder worden belast;
- Dure stoelen (business class) moeten zwaarder worden belast;
- Korte vluchten moeten zwaar worden belast.