Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Ing. J Rietman
Plaats Amersfoort
Datum 6 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ja, wie vliegt moet de eerlijke kosten inclusief klimaatschade betalen. Fors belasten en reclames verbieden. Vliegen is nu de norm en 'normaal'. Dat is het niet nu elk jaar opnieuw alle weerrrecords worden gebroken.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, de klimaatcrisis gaat de hele samenleving, laat staan milieu en landbouw, ontwrichten en wel in snel tempo. Vliegen draagt daar substantieel aan bij, terwijl iedereen het doodnormaal vindt. Voor de korte afstanden zijn prima alternatieven.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Jazeker, het moet abnormaal gaan worden om dat te doen. Dus BTW, accijnzen en vliegbelasting heffen. Ik betaal aan de pomp toch ook gewoon belastingen? Waarom bij vliegen dat veel vervuilender is niet?

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Europese vakantievluchten niet direct hoog belasten (ik maak er zelf geen gebruik van trouwens). Maar ver weg? Fors hoger gaan belasten. EU met geassocieerde landen lijkt me een mooi begin als scheiding tussen hoog en laag tarief. Zeker nu de VS compleet een eigen koers gaat vaten. EU op de eerste plaats.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Nee, overstappers moeten veel meer betalen. Dat is puur een privaat belang van de KLM, een hoofdzakelijk Frans bedrijf, en voor de bonussen van Marjan Rintel die zich suf lobbiet bij Barry Madlener. Miljoenen burgers hebben overlast van die 70% KLM-overstappers door alle extra vluchten van de KLM. En Barry Madlener, de PVV-minister van 'het gewone volk' kiest onverholen voor dat bedrijfsbelang van de KLM en stort de fijnstof, stikstof en de herrie over ons burgers uit. Krankzinnig eigenlijk dat een PVV-minister totaal het belang van burgers negeert.