Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Edwen Holding (EHM Oude Middendorp) |
---|---|
Plaats | Markelo |
Datum | 17 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Formeel ben ik tegen de verhoging van de belasting omdat het de concurrentiepositie van Nederland en specifiek Schiphol slechter maakt. Luchtvaart zit vast aan vele internationale verdragen en lokale belastingen verstoord de concurrentiepositie. Alleen met internationale afspraken zouden er tariefwijzigingen en of belasting moeten worden verhoogt. Er vliegen nu al veel mensen vanaf Duitse en Belgische luchthavens omdat het al snel honderden euro's aan kosten scheelt. Het voorstel is bovendien gebaseerd op afstand terwijl het soort vliegtuig ook bepaald welke uitstoot er plaats vindt.
Komt bij dat de te heffen belasting niet ten goede komt voor het milieu, het is geen gelabelde belasting waardoor het niet ten goede komt aan het milieu.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, Er is nog geen goed alternatief en voldoende capaciteit. Pas als het alternatief voor iedereen beschikbaar is, tegen een concurrent tarief kun je z'n maatregel nemen. Dat betekend dat het spoornetwerk flink uitgebreid moet worden wat voor de vervanging van de vluchten naar Brussel, locaties in Duitsland en vooral voor Engeland niet mogelijk is of heel erg lang duurt. Er zijn zelfs geen plannen om het spoornetwerk zodanig uit te breiden dat het voor een acceptable alternatief is . Verleiden naar een nieuw alternatief is beter dan stoffen als men geen andere mogelijkheid heeft.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Belasting gebruiken of misbruiken voor gedrag verandering is geen goed idee. Net als in vraag 1 leid het tot ongelijkheid en concurrentievervalsing. Zet veranderingen in de luchtvaart uitsluitend in als er in Europees en in sommige gevallen juist wereldwijd verandering nodig zijn. Locale aanpassingen en belastingen verstoren de markt en zijn per definitie slecht ook al lijkt het voor een goed doel.
Luchtvaart groei wereldwijd en wij lukken dat niet stoppen, wel verduurzamen. daar zouden de acties van de overheid op gericht zijn, een belasting helpt niemand.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Dat zou nooit per land gedaan moet worden, alleen al vanuit de internationale politiek.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
In principe wel als het niet in de problemen komt internationale afspraken.