Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen
Reactie
Naam
|
K Hesselink
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
6 januari 2023
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen dit wetsvoorstel?
Als aandeelhouder ben ik mede-eigenaar van het bedrijf waar ik aandelen van heb. Logisch dus dat ik mag stemmen op belangrijke vragen, goedkeuring (of afkeuring) mag geven op de financiële verslagen, en vragen mag stellen aan het management op de aandeelhouders vergadering.
Als deze mogelijkheden worden afgeschaft betekent dit een inbreuk op mijn rechten als aandeelhouder. Niet direct 'rechtsbescherming'.
Verder worden mijn mogelijkheden om te beoordelen of een bedrijf het waard is om aandeelhouder van te zijn verminderd als niemand in het openbaar vragen mag stellen aan het management. Het maakt het moeilijker om te beoordelen of een bedrijf goed bezig is - niet alleen voor het management zelf, maar ook voor mij als aandeelhouder. De (al dan niet) slimme vragen die tijdens aandeelhoudersvergaderingen worden gesteld helpen perspectief op het bedrijf te krijgen.
Als het om duurzaamheid gaat: als aandeelhouders tijdens aandeelhoudersvergaderingen geen (kritische) vragen meer mogen stellen, heeft het ook geen zin meer om activistisch aandeelhouder te worden, tenzij je genoeg geld hebt om grootaandeelhouder te worden. Daarmee wordt een van de routes ondermijnd waarmee bedrijven op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gewezen kunnen worden. Alleen de rijken kunnen elkaar dan nog een tik op de vinger geven. Niet democratisch.