Recht op digitaal consult voor zover passend bij goede zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gouda
Datum 11 oktober 2023

Vraag1

U kunt reageren op alle aspecten van het wetsvoorstel.
Veel te vergaande bemoeienis van de politiek met de professionele inhoud van het artsenvak.
Er is sprake van een zorgelijke maatschappelijke tendens van onvoldoende vertrouwen (in professionals, maar ook in de overheid en politici), verminderde sociale cohesie/steun en toenemende individualisering. Dit wellicht i.s.m. de voortschrijdende complexiteit van de maatschappij. Daardoor hebben mensen/burgers toenemend een gevoel de controle over het bestaan te verliezen, zich uitend in stijgende (bestaans)onzekerheid.
De foute (politieke) reflex hierbij is, om middels nog meer (te gedetailleerde) wet- en regelgeving, zekerheden te willen verschaffen, die schijnzekerheden zullen blijken. Dit terwijl de complexiteit van de maatschappij hierdoor eigenlijk alleen maar toeneemt. Een dergelijk recht (digitaal consult) vastleggen, zou m.i. alleen kunnen bijdragen aan meer discussies en (juridische) procedures en een toename van onzekerheden bij patient en arts.

Vraag2

Dit voorstel regelt dat een patiënt kan verzoeken om een digitaal consult (videoconsult). De zorgaanbieder wijst dit verzoek toe, of legt uit dat bij een digitaal consult in dat geval geen goede zorg geleverd kan worden. Hoe beoordeelt u deze toepassing van het principe van comply or explain? Zie ook paragraaf 4 van de memorie van toelichting.
Zie bovenstaand (antwoord vraag 1): neemt het onderliggende probleem niet weg en bevordert een verdere juridisering van de arts-patient-relatie.