Berichten over uw Buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Beleidsrichting direct aanpassen

Consultatie gesloten Financiën

In het kort

Voor burgers en bedrijven kan het vanwege bepaalde regels lastig zijn om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Ideeën om dit eenvoudiger te maken staan in de beleidsrichting ‘direct aanpassen’. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de wettelijke regels die gaan over het vaststellen van de belastingschuld. Met deze pre-consultatie kunnen burgers, bedrijven, belangenbehartigers, bestuursorganen, rechtspraak, wetenschap en andere partijen reageren op deze beleidsrichting en de verschillende keuzes die nog openstaan. Hierover heeft het Ministerie van Financiën ook een aantal vragen opgesteld. De inbreng zal worden meegenomen in het conceptwetsvoorstel dat te zijner tijd op internetconsultatie.nl verschijnt.

Wat is het doel?

De wettelijke regels zijn niet voldoende ontwikkeld ten opzichte van de technische mogelijkheden, de ontwikkelingen in de uitvoering van de Belastingdienst en maatschappelijke wensen. Met direct aanpassen wordt beoogd om de wettelijke regels eenvoudiger te maken. Het moet voor burgers en bedrijven eenvoudiger zijn om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Ook moet de Belastingdienst de mogelijkheden hebben om efficiënt en effectief het juiste belastingbedrag te kunnen heffen. Direct aanpassen richt zich op een beter uitlegbaar, uitvoerbaar en doenlijk fiscaal stelsel. De beleidsrichting ‘direct aanpassen’ is nog niet definitief en er staan verschillende keuzes open.

Hoe kunt u reageren?

Tot en met 1 juli 2024 kunt u via deze website reageren op alle onderdelen van de beleidsrichting ‘direct aanpassen’ en de vragen die het Ministerie van Financiën bij de te maken keuzes heeft. Deze vragen zijn te vinden onder het kopje “Relevante documenten”. U treft daar ook de beleidsrichting aan.

Reacties op deze consultatie13 openbaar

 • de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (drs. R.A. van der Jagt)

  Reactie geplaatst op: Amsterdam | 1 jul 2024

  Lees de volledige reactie

 • Anoniem

  Reactie geplaatst op: MAASTRICHT | 30 jun 2024

  Lees de volledige reactie

 • Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane (Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane P. L.)

  Reactie geplaatst op: Den Haag | 28 jun 2024

  Lees de volledige reactie

Bekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties