Maatwerksubsidie Djewels

Reactie

Naam Evonik Peroxide Netherlands BV (Managing Director P. G. M. Metten)
Plaats Farmsum
Datum 6 december 2023

Vraag1

Met deze consultatie wordt u in staat gesteld te reageren op het voornemen van de minister van EZK en de instrumentkeuze.
Evonik Peroxide in Delfzijl is een van de chemische bedrijven waarvoor duurzame waterstof een voorwaarde is om klimaatneutraal te kunnen produceren.

We hebben ons geëngageerd het huidige productieproces op basis van aardgas om te zetten naar hernieuwbare elektriciteit, dit zal onze koolstofvoetafdruk nagenoeg elimineren. Duurzame waterstof is de belangrijkste hefboom in de transformatie.

We liggen tot nu toe op schema met een ambitieuze routekaart waarin verschillende belangrijke mijlpalen staan, waarvan 2026 er één is met het doel dat de eerste van onze 15 fabrieken wereldwijd start met het gebruik van groene waterstof. Vanwege de gunstige basisvoorwaarden die de regio biedt voor groene waterstof, is de kans groot dat dit onze fabriek in Delfzijl wordt.

In 2018 voerden Evonik en HyCC (voorganger Nouryon) vergevorderde gesprekken over mogelijke samenwerking m.b.t. groene waterstof. 20 MW Djewels was het eerste initiatief in zijn soort in Nederland. Het noorden van Nederland, specifiek de Eemsdelta, was de eerste door de EU erkende 'Hydrogen Valley'.

Ondertussen liggen er plannen om zo'n 350 MW elektrolysecapaciteit te installeren in en rond Delfzijl.

Er zijn echter 5 jaar verstreken en de enige groene waterstofproductie (door waterelektrolyse) die sinds 2019 produceert in Nederland, is de 1 MW proeffabriek bij Zuidwending. Er zijn verder vooralsnog nog geen FID’s genomen en dit illustreert dat het opstarten van een waterstofnetwerk/-economie geen sinecure is.

Evonik realiseert zich dat haar verduurzamingsplannen kostenverhoging met zich meebrengt, groene waterstof zal in het begin van de transitie meer kosten dan de grijze gevestigde variant. Als koploper met een bestaande waterstofvraag kunnen we een goed voorbeeld zijn voor anderen in hoe de energietransitie echt kan werken en hoe een significante CO2-emissiereductie kan worden bereikt. Hiervoor hebben wij, en de rest van de industrie, betaalbare waterstof nodig om te kunnen overleven in onze markten. Subsidies zijn een noodzakelijk instrument om klimaat gedreven innovatie op gang te brengen. Na verloop van tijd, en door het opdoen van ervaring, verdere ontwikkeling en verkrijgen van schaalgrootte, zullen de kosten naar verwachting dalen, in lijn met wat we hebben gezien bij hernieuwbare elektriciteitsopwekking (zon en wind).