Domein-overstijgende samenwerking

Reactie

Naam gemeente Lansingerland (N ter Braake)
Plaats Lansingerland
Datum 8 maart 2021

Vraag1

Wat vindt u van de voorgestelde wetswijziging om domein-overstijgende samenwerking meer te faciliteren, door de taken van zorgkantoren uit te breiden, zodat zij rechtmatig samen met andere inkopende partijen kunnen investeren in preventieve maatregelen?
Het is een goed voorstel dat een bijdrage gaat leveren aan de doelstelling: de juiste zorg op de juiste plek.

Vraag2

Wat vindt u van de gestelde voorwaarden met betrekking tot zorgdragen voor preventieve maatregelen, die in het wetsvoorstel zijn opgenomen en die voorgesteld worden om bij of krachtens algemene maatregel van bestuur op te nemen in nadere regels?

Deze voorwaarden omvatten:
- Zorgkantoren kunnen alleen investeren in preventieve maatregelen als het gezamenlijkheid is met met één of meer gemeenten, zorgverzekeraars of Onze Minister voor Rechtsbescherming.
- Er moet een positieve business case aan ten grondslag liggen. Er moet een duidelijk omschreven casus zijn waarin:
a. wordt beschreven wat het doel is van de preventieve maatregel;
b. een inschatting wordt gemaakt van de verwachte kosten en baten, waarbij het bedrag niet hoger mag zijn dan de door hem ingeschatte besparingen aan Wlz-zorg; en waarin
c. de wijze van monitoring en evaluatie wordt beschreven.
Ik vind het goed dat de voorwaarde van monitoren en evaluatie is opgenomen. Want het zal gaan om lange termijn effecten die pas na 2 of 3 jaar zichtbaar zijn. Ik vind zelf het woord 'business case' niet passend en zou dat vervangen door de Quality Adjusted Life Time methodiek. Deze kijkt naar meer dan alleen maar korte termijn financiele winst zoals bij een businesscase en gaat ook over de meerwaarde voor de client.

Vraag3

Een belangrijke voorwaarde om preventieve maatregelen te bekostigen is dat het aantoonbaar leidt tot lagere zorguitgaven en dat dit landelijk gemonitord en geëvalueerd wordt op basis van heldere criteria. Hoe zou een dergelijke monitor er uit moeten zien, wie moet hierbij betrokken worden en welke criteria vindt u hierin van belang?
Ik zou hiervoor monitoren hoeveel 65-plussers met een of meerdere chronische aandoeningen gemeenten helpen en blijven helpen gedurende de inzet van deze Wlz-middelen. Dit kan worden gemonitord door middel van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

Vraag4

Wat vindt u van de voorgestelde wetswijziging om de mogelijkheid te creëren zodat, op aanwijzing van VWS bij specifieke cliëntgroepen of in bijzondere omstandigheden, aanvullende bekostiging van de geleverde zorg naast de persoonsvolgende bekostiging per cliënt mogelijk wordt?
Goed voorstel.

Vraag5

Zal de voorgestelde wetswijziging in de praktijk een meerwaarde hebben?
Ja.

Vraag6

Zal de voorgestelde wetswijziging in de praktijk gaan werken zoals wordt beoogd?
Dat hangt ook af van de financiele kaders voor de gehele uitvoering van zorg en ondersteuning die gemeenten en zorgverzekeraars krijgen op basis van de Wmo en Zvw.